Hoe pakte Ebema het aan?

Hoe je keuze voor verduurzaming kan leiden tot kostenbesparing. Zo klinkt het verhaal van Johnny Hermans. Het hoofd Preventie & Welzijn, Aankoop & Faciliteiten vertelt hoe betonspecialist Ebema verschillende stappen zette in de energietransitie, maar dat het ongetwijfeld niet de laatste zullen zijn. Een verhaal van subsidies en terugverdientijden, maar vooral van veel overtuiging om duurzamer te worden. 

“Voor ons maakt duurzaamheid deel uit van ons DNA”, zal Johnny Hermans naar het einde van ons gesprek zeggen. “Als familiebedrijf willen we zo duurzaam mogelijk aan business doen. Wij gaan altijd voor de lange termijn.”

Wie het verhaal van Ebema leest, zal misschien de reflex hebben om de inspanningen als evident af te doen, in een tijd waarin de energieprijzen allerminst het toonbeeld van stabiliteit zijn. Bijzonder is echter dat het bedrijf, dat materialen in prefabbeton produceert voor de particuliere en de publieke markt, zijn strategie al in 2016 bepaalde. Meer nog: in 2013 trok het al een nieuw bedrijfsgebouw op, waarbij energie-efficiëntie een belangrijk element was.

 

Subsidies helpen de terugverdientijd naar beneden

Maar eerst terug naar het begin van het gesprek, toen Johnny Hermans de verschillende initiatieven oplijstte. “Het startschot voor de besparingen van de afgelopen jaren was een nieuwe compressor, een belangrijk onderdeel voor onze activiteiten”, klinkt het. “Je moet weten dat perslucht de duurste energie is die er is. Als je daarop kan besparen, scheelt dat een slok op een borrel. De warmte van de nieuwe compressor gebruiken we bovendien voor de sanitaire installaties en om een groot deel van het gebouw te verwarmen. Enkel in ‘putje winter’ moeten we nog bijverwarmen.”

Johnny Hermans gaat over naar de volgende stap, waarbij de verlichting werd aangepast. “Toen ik in 2018 aan boord kwam bij Ebema, werd een defecte lamp vervangen door een led-armatuur. Niet onlogisch, energie was toen nog niet zo duur en led was ook nog niet zo stabiel. Snel besliste ik om de verlichting in een keer te vernieuwen. Het ging daarbij om maar liefst meer dan 26.000 m², die nu niet alleen energiezuinig, maar ook beter verlicht zijn.” Duurzaamheid gaat hier hand in hand met het welzijn van de medewerkers. Zij kunnen hun werk nu immers in betere omstandigheden uitvoeren.

Encon heeft Ebema daarbij ondersteund. “We wilden een totaaloplossing, waarbij een partij ons begeleidde tot en met het subsidiedossier. Dankzij de subsidies konden we een deel van onze kosten recupereren.” Bij de initiële berekeningen ging Encon uit van een terugverdientijd van 3,5 jaar. Omdat de installatie plaatsvond net voor de energieprijzen de hoogte ingingen, ging die tijd aan een recordtempo naar beneden. “Ik heb het uiteindelijk nooit nagerekend”, zegt Johnny Hermans, “maar het zal iets meer dan een jaar geweest zijn. We hadden toen een zeer attractief tarief, op dit moment (juni 2023, nvdr.) bedraagt dat bedrag 3x het oorspronkelijke.”

Alle zonne-energie zelf verbruikt

Uiteindelijk heeft Encon ons met een studie overtuigd om het toch te doen, mede omdat we konden deelnemen aan een groepsaankoop. Toen we nog een goedkoop energiecontract hadden, was de terugverdientijd 7 à 8 jaar, afhankelijk van de hoeveelheid zon. Nu zal het op 2 à 3 jaar neerkomen. Vermits we de installatie startten in 2021, vieren we op het moment van dit interview misschien wel het moment waarop onze investering is terugverdiend.” Op de ene site van het bedrijf bedraagt het vermogen 421 kilowattpiek, op de tweede 198 kilowattpiek. Over twintig jaar bedraagt de totale besparing op de energiefactuur naar verwachting een kleine 1,5 miljoen euro.

Rode draad doorheen de aanpassingen in zowel verlichting als energie is de focus op de lange termijn. Ebema koos voor verduurzaming en heeft daarbij als voordeel dat het op lange termijn beter bestand is tegen de schokken, zoals die van de energiecrisis die we in 2022 kenden. 

Laadpalen boden dubbel voordeel

Een voorlopig laatste stap in verduurzaming werd net na de installatie van de zonnepanelen gezet. Toen werd namelijk laadpaalinfrastructuur geïntroduceerd om het wagenpark – zo’n 40 wagens groot – te elektrificeren. “Encon heeft ook dit dossier voorbereid”, herinnert Johnny Hermans zich. “Bovendien schreven ze de tender uit en begeleidden ze ons bij de uiteindelijke keuze.”

Ook hier is het element besparing niet ver weg. “Bij de laadinfrastructuur was ons voordeel dubbel”, aldus Hermans. “Er was een subsidie van zo’n 28.000 euro en we kregen een fiscaal voordeel van 200% van onze investering. Ook hierbij hielp Encon ons op weg.”

Windturbine?

De aangehaalde inspanningen zijn voor Ebema echter geen eindpunt. Het wil zijn tocht rond verduurzaming en de door bijhorende energiebesparing verderzetten. Een mijlpaal zou daarbij een eigen windturbine kunnen zijn. Het blijkt een droom die voorlopig moeilijk te realiseren valt. “We zouden heel graag een windturbine plaatsen of deel uitmaken van een windturbinepark, maar het vraagt heel wat goedkeuringen van diverse partijen en overheden. We wilden er eerst zelf een plaatsen. Toen dat niet lukte, wilden we participeren in het windmolenpark Genk Zuid, maar we lagen net te ver af. Momenteel loopt een milieueffectrapport naar twee stukken grond waarop we fabrieksgebouwen zouden willen plaatsen. Daar zou onze windturbine deel van kunnen uitmaken.”

Encon ontzorgt 

Encon is immers de rode draad doorheen de initiatieven van Ebema. “We hebben destijds voor Encon gekozen omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen”, legt Johnny Hermans uit. “Daar staan we nog steeds achter. Bovendien heeft Encon een zeer brede scope. Het bedrijf heeft specialisten in zowat elk kennisdomein in huis. Je krijgt er een sleutel-op-de-deur-oplossing om alle nodige stappen te kunnen zetten. Bovendien hebben wij telkens contact gehad met enthousiaste, jonge mensen die volledig ondergedompeld zijn in het duurzaamheidsverhaal. Ze vinden klantentevredenheid heel belangrijk en ontzorgen ons. Dat doen ze door ons werk uit handen te nemen, maar ook door ons te wijzen op opportuniteiten die we misschien zelf niet zagen.”

Encon ondersteunde Ebema bij een uitgebreide energiestudie, die het startpunt van de diverse initiatieven was, en volgt ook de projecten zelf op. Is er een volgende stap, Johnny Hermans? “Op dit moment staat rapportering rond onze verduurzaming op onze radar. Met CSRD is er een nieuwe richtlijn op komst die ons hiertoe verplicht. We willen hier tijdig aan beginnen en Encon zou een mogelijke partner kunnen zijn om ons hierbij te helpen.”

Ebema probeert zo duurzaamheid steeds meer te integreren binnen de volledige bedrijfsvoering. En dat staat los van verplichtingen op dat vlak. Het bedrijf is duidelijk doordrongen van het feit dat duurzaamheid op lange termijn altijd rendeert.

Dankjewel, Ebema. Doe zo verder ...

Ebema was en is een fantastische klant om mee samen te werken. Het bedrijf toont zeer mooi aan dat het verduurzamen van je bedrijfsvoering op ecologische en sociale materialiteiten een van de fundamenten is voor economische groei. Bij Encon vinden we het belangrijk dat je verduurzaamt voor problemen, zoals bijvoorbeeld instabiele energieprijzen, zich voordoen. Anders ben je hopeloos te laat.

We vertrokken vanuit een energieaudit en stelden samen een plan met maatregelen en projecten voor. Zoveel jaren later wordt hier nog steeds gebruik van gemaakt en bouwt Ebema zelf nog aan haar duurzaamheidstransitie verder. Wij zijn trots dat we Ebema kunnen helpen met het inzien dat duurzaamheid op de lange termijn altijd opbrengt en dat het belangrijk is om dit naar een volledige organisatie door te trekken.


Over Ebema

Ebema verbetert ruimte. Zij maken buitenruimtes gezelliger, slimmer, comfortabeler, veiliger, mooier, groener en sterker. Voor mensen, overheden, bedrijven en organisaties. Dat doen ze met visionaire ideeën en elegante betonoplossingen. Maar vooral: met hart en ziel, sinds 1946.

Johnny Hermans

Hoofd Preventie & Welzijn, Aankoop & Faciliteiten bij Ebema