Vaste adviespartner technische installaties

Grote industrieën bevatten vaak zeer grote maar ook gevarieerde technische installaties. Van koeling tot perslucht, warmtekrachtkoppelingen en procesverwarming. Niet altijd is er de technische kennis in huis aanwezig en laten bedrijven zich adviseren door verschillende partijen. Als je daarbij ook nog eens 101 verschillende visies en meningen hoort van diverse verkopers, zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Barry Callebaut, al meer dan 100 jaar producent van Belgische Chocolade, heeft 2 grote sites in België nl. Halle en Lebbeke. In 2019 kwamen zij bij Encon met de vraag voor ondersteuning.

Door de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid aan koeling op beide plaatsen, werkten zij al even samen met een firma dat het onderhoud hiervoor deed.

Een permante aanwezigheid van minstens 2 personen maar niemand binnen het bedrijf die wist wat ze precies uitvoerden elke dag en of dit dus efficiënt gebeurde.

Encon nam met zijn technische kennis, gecombineerd met de neutrale positie, alle onderhoudscontracten onder de loep. Dankzij pragmatiek en het snel schakelen, werden de specifieke noden van Callebaut vertaald naar de verschillende partijen voor een tendering. Alles werd uiteindelijk afgelijnd tot een proper en helder onderhoudscontract voor beide sites dat zorgde voor 100% efficiënte, zowel op technisch als op financieel vlak. Een ontzorging voor Barry Callebaut dat resulteerde in een vertrouwensrelatie met Encon.

Dankzij deze opgebouwde relatie, werd Encon ook ingeschakeld voor diverse andere adviezen. Op de site in Halle was een tijd voordien de nood aan een warmtekrachtkoppeling uitgesproken. Hierbij hebben ze intern bij verschillende bureaus gevraagd naar een oplossing. Tegen de tijd dat Encon in het verhaal kwam, werden ze geconfronteerd met twee zeer uiteenlopende, verschillende oplossingen. Door de complexiteit van een warmtekrachtkoppeling lijken verschillende oplossingen soms appelen met peren vergelijken en hadden ze moeite om intern unaniem tot een beslissing te komen.

Zo is Encon momenteel aan het fungeren als neutrale adviespartner om tot de beste oplossing te komen zowel op energetisch vlak als financieel vlak. Er werd intern bekeken wat Encon zou doen, los van de andere ideeën, naargelang onze kennis. Vervolgens wordt er samengezeten in naam van Barry Callebaut met de aangegeven partijen. Uiteindelijk zal nog in 2020 een advies uitgeschreven worden en ondersteunt Encon de negotiaties en ontwikkeling.

Als resultaat kan Barry Callebaut voor al zijn technische installaties rekenen op een professioneel, onderbouwd en ontzorgend advies.

Een mooie samenwerking die met het zicht op CO2-neutraliteit, zeker nog voor succesverhalen zal zorgen in de toekomst.