Energiebron boven je hoofd

De stijgende energieprijzen, het besef dat we onze aarde aan het uitputten zijn van fossiele brandstoffen en het schadelijke aspect van de verbranding hiervan. Belangrijke motivatoren die ervoor zorgen dat bedrijven steeds vaker de stap zetten naar het produceren van eigen energie via natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen zoals de zon.

Daken zijn vaak onbenutte oppervlaktes hiervoor en dit besefte ook Diresco. Zij hebben als doelstelling om tegen 2030 een CO-neutrale onderneming te worden. Zo wordt het volledige productieproces onder de loep genomen, recupereren ze hun afvalwater en zochten ze ook naar mogelijkheden om hun eigen energie op te wekken om de productie van hun biologische UV-kwartscomposiet nog ecologischer te maken.

Diresco kende Encon al dankzij een eerdere succesvolle samenwerking rond de aanpak van hun verlichting in 7 hallen. Zo detecteerde Encon een mogelijkheid voor zonnepanelen en contacteerde Diresco opnieuw in een latere fase naar aanleiding van een groepsaankoop. Encon begeleidde dit traject van A tot Z.

In eerste instantie wordt er een doorgedreven studie uitgevoerd om te kijken welke mogelijkheden er zijn, rekening houdende met de specifieke kenmerken van het dak en het stroomverbruik van het bedrijf. Een technische en financiële haalbaarheidsstudie resulteerde vervolgens in de installatie van 1.344 zonnepanelen op de daken van 2 hallen.

Het project is goed voor een hoeveelheid energie die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 114 gezinnen. De installatie vermijdt 3.600 ton CO2-uitstoot per jaar dat overeenkomt met de aanplanting van 7.000 bomen per jaar.

Tijdens dit traject garandeert Encon een opbrengst voor 20 jaar. Diresco is met andere woorden zeker van een minimale opbrengst van hun eigen geproduceerde duurzame energie waardoor de terugverdientijd van de investering gegarandeerd is én Encon er nauwkeurig op toeziet dat de beloofde garanties nageleefd worden.

De unieke Encon aanpak van maatwerk in combinatie met de hoge eisen en nauwkeurige opvolging van de installateur zorgt ervoor dat Diresco volledig ontzorgd werd in het gehele proces. Door de kennis in huis, de onderhandelingen en groepsaankoop, zorgt dit er zelfs voor dat deze manier van werken zorgt voor een kostenreductie.

Encon ontzorgde ons van concept tot realisatie. Door de specifieke aanpak werd er gelet op kostenreductie zonder toegeving in kwaliteit.

Slechts 4% van de daken is momenteel benut in België. Al die oppervlaktes die perfect ingezet kunnen worden om de uitstoot van CO2 drastisch te reduceren en de natuurlijke energiebronnen van onze planeet te benutten. Een win-win situatie voor zowel bedrijf als planeet.

Benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn voor het opwekken van hernieuwbare energie?