Duurzaamheid als bewuste strategie

Als gevolg van een stijgend energieverbruik en hierbij de opwarming van de aarde, is het belangrijk om als bedrijf jouw gebouw klaar te stomen voor de toekomst door enerzijds te kunnen voldoen aan de steeds strenger wordende klimaatdoelstellingen maar anderzijds ook stil te staan bij verantwoord energieverbruik. In Vlaanderen is namelijk meer dan 84% van de broeikasgasemissies een rechtstreeks gevolg van energieverbruik en energieproductie. De beperking van schadelijke emissies is  dus een belangrijke uitdaging voor bedrijven uit alle sectoren geworden.

Bedrijven kunnen dit niet alleen verwezenlijken door duurzame nieuwbouw te plaatsen, maar ook door duurzaam te investeren in hun bestaande gebouwen en faciliteiten.  Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen en duurzaam investeren om niet alleen de hoge energiekosten tegen te gaan maar ook om zichzelf klaarstomen op lange termijn.

Veiligheid en comfort op een duurzame manier verhogen om zo de CO2-uitstoot en energieverbruik te verlagen, is zowel voor het bedrijf als de werknemers als onze planeet een win-winsituatie.

Unilin begrijpt als geen ander dat een bedrijf dat zijn eigen resources opgebruikt gedoemd zal zijn om het niet te overleven. Voor Unilin is duurzaamheid dan ook geen trend maar een bewuste strategie en willen zij een positieve invloed hebben op de wereld van hun consumenten.

Zo zijn zij een van de weinige bedrijven met een aangestelde dedicated CSO, chief sustainable officer om alle projecten rond duurzaamheid in goede banen te leiden. Unilin is volop bezig met enerzijds het verduurzamen van hun producten door het toepassen van nieuwe technologieën en recyclagetechnieken. Maar ook als grote afnemers van energie speelt Unilin een belangrijke rol in de aanwezige uitdagingen op energievlak. Een bewust verbruik van energie en dus de vermindering van broeikasgasemissies is uitgegroeid tot een sleutelthema binnen MVO.

Zo hebben zij voor hun eigen gebouwen de nodige stappen gezet om hun CO2 drastisch te reduceren. Dit gebeurde dankzij de samenwerking met Encon op vlak van verlichting. Op basis van hun jarenlange ervaring weet Encon perfect welke installaties de meest optimale resultaten behalen in elke situatie. Verlichting bestaat namelijk in vele kleuren en vormen waarbij het – naast zijn energetische voordelen – ook belangrijke voordelen heeft op vlak van comfort en veiligheid van de medewerkers. Door alles met elkaar in balans te brengen heeft Encon een samenstelling gemaakt die helemaal op maat van Unilin is afgestemd.

Zo werd in maar liefst 7  hallen op 3 verschillende sites modulaire LEDverlichting geplaatst met lichtsensoren & aanwezigheidsdetectie waardoor ook het verbruik lager ligt als er niemand aanwezig is. Dat resulteerde in een besparing van meer dan 704.066kg CO2/jaar! Het equivalent in bomen is hiervan maar liefst 58 ha bos dat neerkomt op de aanplanting van 29.000 bomen. Hierbij komt een kostenbesparing rond de 96.600EUR/jaar in het huidige klimaat.

Om dit project te kunnen financieren, deed Unilin voor 2 sites beroep op een ESCO-overeenkomst. Deze Energy Service Company is een financieringsmogelijkheid opgezet door Encon. Hierbij draagt Encon de kosten van het project waarbij Unilin maandelijks afbetaald. Tijdens deze huurperiode ligt de huurprijs en dus afbetaling echter lager dan de besparingskost die je wint dankzij de relighting. Met andere woorden investeer je dus de energiebesparing rechtstreeks in het project waardoor je je eigen middelen weer ergens anders in kan investeren. Na afbetaling wordt Unilin volledig eigenaar van de installatie.

Het resultaat is dus een voordelige investering in duurzaamheid waarbij Unilin van het begin tot het einde werd ontzorgd, de medewerkers in een veilige en comfortabele omgeving kunnen werken en waarbij een grote stap gezet werd naar CO2-neutraliteit. Waarom nog twijfelen?

“Wie op lange termijn een verschil wil maken, moet ecologisch werken”

Bernard Thiers – CEO Unilin