Vastgoed van de toekomst

Als vastgoedonwikkelaar is het belangrijk je te onderscheiden van de concurrentie door gebouwen te plaatsen die de tand des tijds doorstaan en over 40 jaar nog altijd perfect conform zijn. Het is met andere woorden belangrijk om steeds duurzaam te blijven evolueren, want als er één zaak is die de houdbaarheid en waarde van je vastgoed bepaalt, dan is het duurzaamheid.

We houden voortdurend een vinger aan de pols en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op vlak van duurzame innovatie in vastgoed. Op die manier identificeren we vandaag verschillende interessante initiatieven.

 

Duurzaamheidscertificering
Duurzaamheidscertificatie is een onafhankelijk en extern gecoördineerd beoordelingssysteem dat de duurzaamheid van gebouwen zichtbaar maakt. Op basis van verschillende parameters worden gebouwen beoordeeld en wordt deze beoordeling vertaald in een certificaat. De parameters worden bovendien voortdurend bijgestuurd en geïnnoveerd, waardoor we steeds als eerste op de hoogte zijn van nieuwigheden in de sector. Het certificaat geeft de koper van het gebouw de garantie dat het pand gebouwd is op basis van de meest recente duurzame innovaties. Op die manier is de certifiëring van het gebouw een belangrijke troef bij het vercommercialiseren van vastgoed. Encon is geaccrediteerd duurzaamheidsexpert en assessor. Dit wilt zeggen dat wij, naast het projectmanagement, de gebouwen ook zelf kunnen beoordelen voor de meest courante schema’s. Naast de begeleiding bij het behalen van het certificaat, kan Encon tevens ondersteuning bieden bij de uitvoering van diverse deelstudies voor de certificering. Dit zijn studies die bijdragen tot de eindscore van het project zoals bijvoorbeeld daglichtsimulatie, dynamische gebouwsimulatie, travel plan...
BREEAM
Het BREEAM ratingsysteem wordt ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en heeft wereldwijd intussen al meer dan 593.000 gebouwen BREEAM-gecertificeerd.
LEED / HQE / DGNB
BREEAM kent verschillende internationale tegenhangers: het LEED ratingsysteem is de Amerikaanse variant, HQE is de Franse versie en DGNB de Duitse. Deze systemen zijn allemaal gelijkaardig in de basis, maar verschillen subtiel in de invulling van de parameters.
WELL
WELL focust voornamelijk op het effect van gebouwen op gezondheid en welzijn en zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen binnen een gebouw.
GREEN BUILDING MANUAL
Bedrijven die op zoek zijn naar een manier om duurzaamheid te vercommercialiseren maar zich niet willen baseren op algemene standaarden kunnen we helpen om een eigen unieke duurzaamheidsstandaard uit te werken.

Laadinfrastructuur

De tijd van benzine en dieselwagens is stillaan ten einde. We schakelen massaal over op hybride en volledige electrische wagens. Hoewel dit natuurlijk een interessante evolutie is op vlak van mobiliteit vraagt het wel aanpassingen op vlak van infrastructuur. Om vandaag als vastgoed ontwikkelaar een gebouw neer te zetten dat bestand is tegen de tand des tijds is het belangrijk om proactief na te denken over een geïntegreerde laadinfrastructuur.

Contacteer ons voor meer info

Duurzame energie

Bij de aankoop van nieuwe gebouwen wordt er steeds meer rekening gehouden met de vaste kosten. Door de installatie van een eigen duurzame energie-centrale is het mogelijk om deze vaste kosten te reduceren.

Wij begeleiden vastgoedontwikkelaars niet alleen in de keuze van de juiste energiebron, maar zorgen er ook voor dat er een garantie kan gegeven worden op de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie voor de komende 20 jaar.

  • ZON

Een zonne-installatie is de meest voor de hand liggende duurzame energiebron. Dankzij de exploitatie van onbenutte dakoppervlakte kan een zonne-installatie ervoor zorgen dat de vaste kosten van een pand serieus gereduceerd worden.

 

  • WIND

Windenergie is een van de snelste groeiers in de markt voor duurzame én conventionele elektriciteit. De investering in een windturbine is dankzij de steun van de overheid een lucratieve investering. Ook qua co2 – uitstoot is windenergie veruit een van de meest interessante energiebronnen.

 

  • GEOTHERMIE

In de kern van onze aarde bevind zich een warmte van 2000 tot 12000 °C die dankzij geothermie een ideale bron van duurzame energie vormt. Via verschillende technieken kan deze aardwarmte naar boven gehaald en gebruikt worden om elektriciteit te produceren.

Onze aanpak

Consulting

Onze audits vormen de basis om de huidige situatie in kaart te brengen. We helpen je terug het bos door de bomen te zien op vlak van mogelijke ratingsystemen, en creëren een plan van aanpak om te evolueren naar het ideale toekomstscenario.

Procurement

Om het actieplan op te pakken brengen we een team samen op maat van elke nieuwe uitdaging. We dagen alle spelers uit om het beste van zichzelf te geven tegen competitieve voorwaarden, en negotiëren kwaliteitsgaranties met alle betrokken partijen.

Management

We zijn het aanspreekpunt voor alle betrokken partijen, rapporteren over de vooruitgang van het project en garanderen op die manier de kwalitatieve oplevering van elk project.

De voordelen van een samenwerking

Duurzame innovatie is een belangrijke groeifactor voor vastgoedprojecten. In een wereld waarin de duurzaamheidsnormen almaar toenemen, is het interessant om zo ver mogelijk in de toekomst te kijken en je vastgoed aan te passen aan de normen van de toekomst. Doordat onze experten voortdurend alle vorderingen en nieuwigheden in het oog houden, kunnen we je begeleiden om het maximale te halen uit je nieuwe project.

  • Extra inkomsten

De vastgoedwaarde van een gebouw met een duurzaamheidscertificaat ligt tussen de 7% en 22% hoger dan vergelijkbare projecten in de markt. Het certificaat geeft potentiële huurders of kopers de zekerheid dat het gebouw ook in de toekomst blijft voldoen aan de duurzaamheisstandaarden.

 

  • Een sterker imago

Op lange termijn zal duurzame innovatie bijdragen aan het versterken van het imago van een bedrijf, merk of product. Deze lange termijn aanpak zorgt ervoor dat merken consistent stappen blijven zetten en hun “naam” steeds waardevoller wordt bij de klant, de consument of medewerkers.

  • Lagere kosten

Innovatie in duurzaamheid heeft snelle en effectieve implicaties op de kostenstructuur van een bedrijf. Dankzij een nieuwe kijk op processen en grondstoffen daalt het energieverbruik, vermindert de waste, is er minder verloop van medewerkers en neemt de belastingsdruk af.

 

  • Compliance op lange termijn

Dat overheden steeds strengen zullen gaan optreden ten opzicht van de voetafdruk van bedrijven is een vaststaand gegeven.  Maar ook klanten en consumenten zullen hun eisen alsmaar hoger zetten. Dankzij investeringen in duurzaamheid, die vandaag reeds interessante voordelen met zich meebrengen, zorg je er als bedrijf voor om ook op lange termijn relevant te blijven.

Meer weten

Op zoek naar meer inspiratie?
Nieuwsgierig naar ons living lab?
Op zoek naar een job met impact?