Zonneparking Ter Beke dankzij ESCO

Slimme bedrijven twijfelen niet langer om te investeren in het nemen van duurzame maatregelen: ze zijn immers een must om je bedrijf klaar te stomen voor de toekomst. Strengere milieuwetgevingen, stijgende energieprijzen en het effect dat ons energieverbruik heeft op het klimaat, zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven kiezen voor een investering in hun eigen toekomst én die van de planeet.

Om deze duurzame groei nog vlotter te laten verlopen, bestaan er Energy Service COmpanies (ESCO), ook wel derde-partijfinanciering genoemd. Dankzij deze ESCO zijn er verschillende soorten financieringsovereenkomsten mogelijk: bij een variant ervan wordt een volledig duurzaamheidsproject tot en met installatie bekostigd, krijgt de afnemer korting op de opgewekte groene stroom en realiseren ze dus ook een afname van groene elektriciteit op het net. Zo kan je als bedrijf vanaf dag 1 genieten van energiebesparingen en groene stoom, en wordt duurzame groei toegankelijk voor kleine en grote bedrijven, die hun eigen middelen vrijhouden om te kunnen investeren verdere verduurzaming.

 

Ter Beke, een Belgische voedingsgroep die zich specialiseert in de productie en verkoop van verse, bereide gerechten en fijne vleeswaren, heeft maar liefst 5 vestigingen in België, en daar komt uiteraard een hoog energieverbruik bij kijken. Ter Beke tekende de Energie Beleidsovereenkomst onmiddellijk bij aanvang in 2014, en ging het engagement aan voor een duurzame aanpak om zo energie-efficiënter en milieuvriendelijker te kunnen werken.

Voor de site in Wommelgem werd begin 2019 de mogelijkheid gedetecteerd om op de parking een zonnepaneelinstallatie te plaatsen in de vorm van een carport. Om deze opportuniteit niet te laten liggen, naast de vele inspanningen rond duurzaamheid die het bedrijf al uitvoerde, zocht Ter Beke naar een manier om dit project te financieren. Hasco Invest, een voorbeeld van een ESCO die wil investeren in de verduurzaming van bedrijven, wilde dit project graag opnemen in samenwerking met Encon, die het hele traject zou begeleiden. Het werd een win-win situatie waarbij Hasco Invest kan inzetten op duurzaamheidstransitie door bedrijven te ondersteunen in hun groei naar duurzaamheid, en waarbij Ter Beke kan genieten van een zeer duurzame toepassing van hernieuwbare energie.  

Encon begeleidde dit project vanaf de studiefase, waarbij er wordt gekeken naar de optimale installatie wat betreft plaatsbepaling, bekabeling en het volledige vergunningstraject. Dat laatste bleek niet eenvoudig door de specifieke en speciale constructie waarvoor ze wilden gaan, en doordat dit één van de allereerste zonnepanelencarports van dit type in Vlaanderen was. Vervolgens zocht Encon via tendering naar de ideale partner die deze constructie kon bouwen. Dankzij een goedkeuring en keuze in augustus 2020 werd de bouw snel gestart en geniet Ter Beke nog in het voorjaar van 2021 van alle duurzame voordelen. Als eerste aanspreekpunt voor Ter Beke en Hasco, volgde Encon het traject ook op tijdens de bouwfase, tot en met het in dienst nemen van de installatie.

Dit project omvat 2900 zonnepanelen en zorgt voor een opbrengst van meer dan 1 miljoen Kilowattuur per jaar, waardoor een groot deel van de energie nodig voor de permanente koeling van de site zelf opgewekt wordt. Een mooie stap richting CO2-neutraliteit van Ter Beke en Hasco, die bijdraagt aan de Vlaamse doelstelling om tegen 2030 de uitstoot te verminderen met minstens 30%. Dit is ook een mooi voorbeeld van het enorme potentieel dat geboden wordt door zonnepaneelinstallaties boven verharde parkings, maar dat in Vlaanderen voorlopig nog onbenut blijkt. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van het opwekken van je eigen energie? Encon bekijkt graag met jou de mogelijkheden in een gepersonaliseerd traject.