Van audit naar groen bedrijf

Energie-efficiëntie is sinds 2012 een van de prioriteiten van de EU geworden.  Onder andere de bewustwording dat onze manieren van produceren en consumeren grote energievreters zijn, de geleidelijke uitputting van de middelen en de gevolgen van de opwarming van de aarde liggen aan de basis hiervan. Het doel van de EU is dus om de uitstoot te verminderen.

In 2015 is dan ook de Europese Energie Efficiëntie richtlijn (EER of EED) in het leven geroepen. Een richtlijn die alle bedrijven in België, met uitzondering van KMO’s, verplicht om elke 4 jaar een energieaudit te laten uitvoeren.

BelOrta is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en tevens Europees marktleider. Bijna 40% van alle Belgische tuinbouwproducten, verhandeld via het veilingwezen, worden via BelOrta verkocht dankzij 1350 actieve tuinders. In 2015 kwamen zij dus met Encon in aanraking door de verplichting van de EED.

Bij een audit wordt een actuele en traceerbare meting uitgevoerd op het volledig energieverbruik van het bedrijf. Op een pragmatische manier, kijkt Encon als neutrale partner naar de resultaten en ontzorgde BelOrta door energiebesparingsmogelijkheden in kaart te brengen. Dankzij deze audit werd BelOrta geconfronteerd met grote energieverbruikers binnen het bedrijf. 

Bij een EED is er geen uitvoeringsverplichting. Echter hebben zij dankzij de resultaten van de audit zelf het initiatief genomen om deze energieslurpers aan te pakken en zich bewust in te zetten om duurzaamheid deel te maken van het bedrijf. Zo kunnen zij het verschil te maken en zich klaarmaken voor een duurzame toekomst.

Alle mogelijkheden die haalbaar bleken als koelingsmagazijn, zijn zij aan het implementeren in hun bedrijf. Zo hebben zij onmiddellijk geïnvesteerd in 4 zonnepaneelparken om zo hun eigen groene energie te produceren. Dit hebben zij samen met Encon gerealiseerd.  Maar daar stopte Belorta niet. Gezien het groot aantal oppervlaktes aan bedrijfshallen bleek allereerst verlichting een grote energieslurper.

Aan de hand van lichtberekeningen werd er door Encon een nieuwe installatie met LED-verlichting uitgewerkt en later ook gerealiseerd. De nieuwe installatie hield rekening met de specifieke behoeftes van het bedrijf en bespaarde maar liefst 80% op vlak van energie! Een zeer grote impact op de weg naar een CO2-neutrale toekomst dankzij een besparing van 472.021 kg CO2 per jaar dat neerkomt op het planten van 20.000 bomen op 1 jaar.

Duurzaamheid is echter geen einddoel, maar een proces. Daarom is elk bedrijf verplicht om dit 4 jaar later opnieuw uit te voeren. Zo blijft Belorta investeren in hun groene toekomst. Zo zullen zij een energiemonitoringssysteem plaatsen om hun energieverbruik inzichtelijk te maken en dat zo de aandacht blijft wijzen op energiebesparing.

Het implementeren van energiemonitoring is ook een essentieel onderdeel van ISO 50001. Zo is BelOrta gegroeid vanuit een energieaudit naar een bedrijf met groen imago met hoge productwaarde!

Ook nood aan een energieaudit? Laat je ontzorgen zowel op auditvlak als op het vlak van eventuele door te voeren initiatieven. Breng jouw energieverbruik in kaart om je bedrijf nog meer te verbeteren op duurzaam vlak.