Partners in duurzaamheid

Met een beleid dat doordrenkt is van duurzaamheid, is ALDI een voorloper in de retail op vlak van duurzame transitie. Met het oog op de CO2 doelstellingen van 2050, zette ALDI in 2016 al een eerste stap door Encon in te schakelen voor een plotscan rond de mogelijkheid van de plaatsing van een windturbine.

Dit resulteerde in een solide partnership waarbij het bedrijf onder de loep genomen wordt. Zo bekijken we samen welke stappen er nog gezet kunnen worden om zo te streven naar een continue duurzame verbetering, van logistiek centrum tot alle winkels.

“Aldi wil het bedrijf zijn waar het aangenaam werken is voor ons personeel maar ook een bedrijf met aandacht voor het milieu en de toekomstige generatie”

Frank Vissers – Managing Director Aldi Turnhout

Naast de plaatsing van zonnepanelen en verschillende scans rond CO2 neutraliteit, werd ALDI ook geïnspireerd door een bezoek aan Infinity.  In 2017 hebben ze vervolgens Encon ingeschakeld voor de bouw van hun logistieke centrum dat uitgeroepen is tot duurzaamste industriegebouw van België.

ALDI voerde tal van maatregelen in op het vlak mens en milieu met de integratie van 90 parameters. Het gebouw van maar liefst 8 voetbalvelden groot investeerde onder andere in meer dan 4000 zonnepanelen dankzij de studie en begeleiding van Encon, waarbij de opbrengst van 1 kilowattuur gelijkstaat aan het jaarverbruik van 285 gezinnen. Ook gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2 en werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten en een bijenhotel aangeplant.

Dankzij de expertise van Encon behaalde het logistieke centrum een BREEAM Outstanding-certificaat.  Dat is het hoogste niveau binnen het onafhankelijke internationale BREEAM-certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet. Deze uitzonderlijk hoge score is voor weinig bedrijven weggelegd en dat maakt van deze discounter dan ook een klasse voorbeeld van verantwoord ondernemen. Niet voor niks kregen ze dan ook de titel van Logistics Building of the year 2019. 

Duurzaamheid is echter geen einddoel, maar een proces. Zo is Encon ondertussen ook bezig met het plaatsen van zonnepanelen op alle bestaande ALDI-winkels en liggen ook toekomstige nieuwbouwprojecten in het vooruitzicht.  Een must om klaar te zijn voor de toekomst in retail.

Deze hele transformatie zorgt ervoor dat ALDI een referentie is die de extra stap zet, niet enkel naar een betere wereld, maar ook naar groei. Dit door een positieve impact te bereiken bij de medewerkers door een aangenaam klimaat te creëren waar men graag komt werken. Maar ook door jobzekerheid te garanderen in de regio door de beantwoorden aan de continue groei van het bedrijf.

Voor Aldi is duurzaamheid oneindig en dit willen ze samen met Encon verderzetten. We kijken er dus naar uit om deze transformatie verder te laten evolueren. Een fantastische samenwerking met een bedrijf met duurzame groei in (groen) hart en nieren.