BMW Green Building Manual

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met de aankoop van duurzame auto’s en zijn bereid hier een meerkost voor te betalen. Anderzijds worden de brandstofkosten ook hoger en hoger en dat uit zich in de stijgende vraag naar elektrische en hybride wagens. De automotive sector is dan ook continue bezig met groene innovatieprojecten om zich te onderscheiden van de concurrent en te voldoen aan de eisen van de consument.

Om te zorgen voor een lagere milieu-impact, moet men echter verder gaan dan enkel elektrische wagen bouwen. Hierin neemt BMW Group Belux een voortrekkersrol.  Enerzijds focussen zij zich op de ontwikkeling van hybride en elektrische modellen met de doelstelling om tegen 2023 minstens 25 auto’s binnen dit segment op de markt hebben. Anderzijds focussen zij zich ook op het verkleinen van de impact van hun concessies. Door deze te “vergroenen”, kunnen ze de markt van milieuvriendelijke wagens beter servicen en zijn ze klaar voor de toekomst.

Zo werd Encon ingeschakeld om de concessies in België en Luxemburg op duurzaamheid te screenen en hen te quoteren op maar liefst 150 duurzaamheidsparameters. Dit in verschillende categorieën zoals energie-efficiëntie, geoptimaliseerd waterconcept, ontwerp van het gebouw,… Deze eigen ontwikkelde ‘Green Building Manual’ is een handleiding met technieken die de duurzaamheid van de gebouwen en het werken binnen de concessies in de brede zin kunnen bevorderen. Een op maat gemaakte handleiding om specifiek in de automotive sector het verschil te kunnen maken en concessies bewust te maken van de noodzaak naar duurzame groei.

Na de screenings van de concessies, zorgt Encon ook voor de begeleiding van concessiehouders in het proces naar een duurzamere werkomgeving. Zo onderzoeken we op welke vlakken de concessiehouder maatregelen moet nemen of delen van zijn uitrusting moet vernieuwen om zo voldoende te scoren om zo het zogenaamde “Green Building Label” te behalen dat BMW Group Belux in het leven heeft geroepen.

Binnen de ‘Green Building Manual’ kan men ook meer scoren door duurzame energie op te wekken door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Om de algemene vergroening te versnellen en de CO2-uitstoot nog sneller te verlagen van alle concessies, organiseerde Encon daarbij een groepsaankoop. Zo kon elke participerende concessie rekenen op een haalbaarheidsstudie en begeleiding tot plaatsing van Encon. Voor concessies waar dit niet mogelijk bleek vanwege onder andere dakconstructie, werden alternatieve aanpakken voorgesteld.

Dankzij deze overkoepelende aanpak van BMW Group Belux is het voor zowel grote als kleine concessiehouders mogelijk om bepaalde investeringen rond duurzaamheid te doen. Duidelijke visies vanuit de overheid (actieplan 2030 Clean Power for Transport) stellen zeer scherpe maar noodzakelijke doelen rond mobiliteit.

Tegen 2030 moeten alle nieuw verkochte personenwagens koolstofarm zijn. Het is dus niet langer meer een keuze maar een verplichting om deze verduurzaming te volgen en zo te blijven groeien binnen de automotive sector.
Ook benieuwd hoe je als bedrijf een overkoepelend duurzaam beleid kan concretiseren?