Gezonde, veilige en duurzame lucht

Een gezonde verluchting is een belangrijke factor in het welzijn van je gasten of patiënten. Dankzij Covid-19 (corona) zijn we ons allemaal nog veel bewuster geworden van de noodzaak van goede verluchting van gebouwen, zeker binnen de zorgsector en hospitality. Het is dan ook erg belangrijk om er rekening mee te houden dat virussen zich minimaal kunnen verspreiden en dit heeft een impact op de ontwerpen van ventilatiesystemen.

Zo werd onder meer het beroep van tandarts en mondhygiënist zwaar onder druk gezet door de opkomst van Covid-19 daar patiënten niet kwamen opdagen uit schrik voor besmetting en enkel de zeer urgente gevallen een afspraak konden maken.

Mondzorg ligt aan de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest en kan naast sociale gevolgen ook voor ernstige problemen zoals longontsteking en zelfs diabetes zorgen (Vlaams Instituut Mondgezondheid). Daarom is het belangrijk dat tandartsen en mondhygiënisten, naast de andere zorgverleners, hun beroep kunnen uitoefenen bij toekomstige epidemieën.

Dit besefte Logodental bij de bouw van hun nieuwe tandheelkundige kliniek. In eerste instantie zijn zij bij Encon gekomen om de nieuwbouw te voorzien van een duurzaam HVAC systeem en de mogelijkheden tot het opwekken van eigen energie aan de hand van zonnepanelen. Door de opkomst van Covid-19,  kwam er een extra factor aan het licht en zag Encon de opportuniteit om gezonde lucht in te gaan zetten om toekomstige epidemieën het hoofd te kunnen bieden en een lange-termijnoplossing aan te bieden.

De besmettingskans van zieke patiënten zonder aangepast systeem blijkt zeer hoog te zijn door de beperkte huidige maatregelen die er voor handen zijn. Dit slaat dan niet enkel op Covid-19 maar zelfs de gewone griep maakt dat zorgkundigen vaak een vogel voor de kat zijn. Om dit te voorkomen, kwam Encon met een systeem waarbij die besmettingskans geëlimineerd werd.

Logodental implementeerde dit systeem als pionier. Zo zijn ze niet alleen mee met de wettelijke vereisten, maar zijn ze voorbereid op de toekomst.

Elke omgeving is anders en vraagt andere inzichten. Dankzij een grondige analyse kan een duurzaam systeem ingezet worden voor een gezonde verluchting om zo het hoofd te bieden aan toekomstige problemen.

Op zoek naar meer inspiratie om duurzaamheid in te zetten om zo klaar te zijn voor wat de toekomst ook brengt?

"Je moet soms durven investeren om klaar te zijn voor de toekomst!"

Michiel Van Rie – Zaakvoerder logodental