Het potentieel van windenergie in Vlaanderen

Na de regelgevende verschuivingen in 2023 is het nu makkelijker om vergunningen te verkrijgen voor landgebonden windenergieprojecten, in het bijzonder voor bedrijven in industriële omgevingen. Bij Encon staan we aan het roer, waar we sinds 2019 meer dan 200 MW aan windenergie hebben vergund, met een indrukwekkend succespercentage van meer dan 85%. In 2023 steeg dit succespercentage naar 100%, waar Encon vergunningen heeft verkregen voor 50 MW aan windenergie alleen al het afgelopen jaar. Daarbij werden meer dan 10% van de vergunde windturbines in Vlaanderen door Encon aangevraagd. Bovendien werden er in 2023 maar liefst 19 nieuwe windturbines geïnstalleerd in Vlaanderen, waarvan er drie vakkundig zijn vervaardigd door Encon om onze industriële klanten te bedienen. 

Het is ook de moeite waard om de evolutie van de windturbine technologie in de afgelopen jaren te vermelden. Terwijl de trend is gegroeid naar grotere turbines, met sommige onshore modellen die nu meer dan 7 MW aan nominaal vermogen bereiken, kan niet elke locatie dergelijke giganten herbergen. Als reactie hierop hebben middelgrote windturbines in Vlaanderen sinds de energiecrisis en de regelgevende verandering in 2023 een stijging in populariteit gezien. Met een nominaal vermogen van maximaal 1,5 MW bieden deze turbines een levensvatbare oplossing voor bedrijven die stabiliteit zoeken tegen fluctuerende elektriciteitsprijzen in de komende twee decennia. 

Bekijk hier één van onze projecten | Voor Luminus komt de wind uit een andere hoek. Of heb je liever een vrijblijvend gesprek met een van onze experts? Maak dan zeker een afspraak hiernaast.