CSRD en rapportagevereisten

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): wat is dat? En wat betekent dat voor bedrijven? In plaats van alleen te focussen op het rapporteren van cijfers, wil CSRD dat bedrijven duurzaamheid opnemen in hun lange termijn plannen en beslissingen.

Dit betekent dat bedrijven moeten:

  1. Documenteren hoe je als bedrijf beslissingen maakt op vlak van duurzaamheid: wat is het proces dat je hierin volgt
  2. Duidelijk maken waarom je bepaalde duurzame keuzes maken
  3. Alleen de cijfers (KPI’s) rapporteren van deze onderbouwde keuzes

Dit biedt kansen voor bedrijven om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfsstrategie en zo bij te dragen aan grotere organisatiedoelen.

Kortom, CSRD moedigt bedrijven aan om slimme beslissingen te nemen die duurzaamheid en hierbij ook de groei van je bedrijf bevorderen, en niet alleen te focussen op het eindresultaat.

Wil je meer weten over ons unieke framework, waardoor bedrijven gecontroleerd en gestructureerd evolueren van een financiële naar een duurzame bedrijfsvoering? Of wil je eerst al eens beginnen met de eerste stappen richting CSRD-compliance? Of wil je met onze CSRD-scan in kaart brengen hoe ‘CSRD-ready’ jouw bedrijf is? Neem gerust contact op met ons!

Wie moet rapporteren?

De volgende categorieën van ondernemingen zullen (op termijn) moeten voldoen aan de CSRD-rapportagevereisten:

  • Beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie. Niet alleen grote ondernemingen maar ook kmo's, en ook niet-EU-ondernemingen die genoteerd zijn aan Europese beurzen.

  • Grote ondernemingen. Ondernemingen die gedurende 2 opeenvolgende boekjaren minstens 2 van de volgende criteria overschrijden:

    • € 25 miljoen balanstotaal

    • € 50 miljoen netto-omzet

    • Gemiddeld 250 werknemers
      Ook dochterondernemingen van niet-EU-moederondernemingen.

 

 

 

  • Ondernemingen buiten de Europese Unie moeten voldoen aan de dubbele voorwaarde: 

    • Een netto-omzet van meer dan € 150 miljoen in de EU (voor de laatste 2 opeenvolgende jaren) 

    • Minstens 1 grote of in de EU beursgenoteerde dochteronderneming hebben of een EU-kantoor met een omzet van minimum € 40 miljoen in het vorige boekjaar.

De CSRD-verplichting geldt enkel voor de EU beursgenoteerde dochteronderneming of het EU-kantoor. Er moet dan niet geconsolideerd op groepsniveau buiten de EU gerapporteerd worden.

Niet-beursgenoteerde kmo’s en micro-ondernemingen zijn op dit moment niet verplicht om aan de CSRD te voldoen, maar zij houden er wel het best alvast rekening mee in hun bedrijfsvoering. 

Implementatie

De CSRD wordt stapsgewijs ingevoerd tussen 2025 en 2028


 

Meer info kan je ook hier vinden: Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD | VLAIO