Vergroeningsscan VLAIO: duurzaam ondernemen

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, staan bedrijven voor de uitdaging om hun energieverbruik te verduurzamen. Gelukkig biedt de Vlaamse overheid ondersteuning aan bedrijven die deze stap willen zetten door middel van de vergroeningsscan van VLAIO. Maar wat houdt deze maatregel precies in en welke technologieën komen in aanmerking?

De maatregel vergroening energiedragers

De maatregel vergroening energiedragers van VLAIO is gericht op het stimuleren van duurzaam ondernemen in Vlaanderen. Bedrijven die willen investeren in duurzame energietechnologieën om hun energieverbruik te verminderen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen, kunnen gebruik maken van de vergroeningsscan. Deze scan biedt inzicht in de technische en economische haalbaarheid van investeringen in verschillende duurzame energiebronnen voor de vervanging van fossiele brandstoffen

Grondige analyse

Binnen de Vergroeningsscan wordt een grondige analyse uitgevoerd om de duurzaamheidsimpact van verschillende energietechnologieën te beoordelen. Hierbij worden diverse aspecten geëvalueerd, waaronder:

  • Bepaling van investeringsprijs en operationele kosten van ieder concept.

  • Berekening van terugverdientijd en interne rendementsgraad (IRR) om de financiële haalbaarheid te beoordelen.

  • Evaluatie van de impact op CO2-besparing om milieudoelstellingen te ondersteunen.

  • Onderzoek naar de potentiële voordelen van beschikbare subsidies om de kosten van duurzame investeringen te verlagen.

Met deze grondige scan bieden we bedrijven een uitgebreid inzicht in de technische, economische en milieueffecten van investeringen in duurzame energiebronnen. Zo kunnen ze een weloverwogen beslissing nemen voor een groenere toekomst.

Technologieën van warmtepompen tot waterstof

Voor welke technologieën kan je een vergroeningsscan laten uitvoeren? De mogelijkheden zijn divers en omvatten onder andere:

  • (Industriële) warmtepompen: Efficiënte systemen voor het verwarmen en koelen van gebouwen en processen.

  • Elektrische boilers: Duurzame oplossingen voor warmwatervoorziening.

  • Elektrificatie van industriële processen: Het vervangen van fossiele brandstoffen door elektriciteit in productieprocessen.

  • Zonnethermie: Het benutten van zonne-energie voor warmteopwekking.

  • Biogasketels en productie van biogas: Gebruik van biogas als duurzame energiebron.

  • Gebruik van restwarmte: Hergebruik van warmte die anders verloren zou gaan.

  • Warmtenetten tussen bedrijven: Het delen van warmte tussen verschillende bedrijven voor een efficiënter energiegebruik.

  • Ondiepe en diepe geothermie: Het benutten van aardwarmte voor verwarming.

  • Waterstofboilers: Gebruik van waterstof als brandstof voor verwarming.

  • Thermische opslag: Opslag van warmte voor later gebruik.

Duurzame warmte: focus op technologische innovatie

Specifiek voor bedrijven die hun processen willen verduurzamen door middel van warmte, biedt de vergroeningsscan een uitstekende mogelijkheid. Door te investeren in technologieën zoals warmtepompen, zonnethermie, geothermie en waterstofboilers kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot verminderen en tegelijkertijd kosten besparen op energieverbruik.

Expertise op het gebied van duurzame warmte

Encon, als erkende dienstverlener, staat klaar om bedrijven te begeleiden bij het realiseren van een duurzamere warmtevoorziening. Met gespecialiseerd advies en begeleiding helpt Encon bedrijven bij het identificeren van de meest geschikte technologieën en het opstellen van een concreet stappenplan naar een duurzamer bedrijfsproces.

Duurzaamheid met vergroeningsscan

Of het nu gaat om het verduurzamen van processen, gebouwverwarming of het benutten van nieuwe technologieën, de vergroeningsscan van VLAIO biedt bedrijven een waardevol instrument om hun weg naar duurzaamheid te vinden. Met Encon als partner kunnen bedrijven rekenen op expertise en begeleiding op maat om hun doelen te bereiken en een positieve impact te hebben op het milieu. Maak vandaag nog de keuze voor duurzaamheid en laat de vergroeningsscan van VLAIO jouw bedrijf helpen om de volgende stap te zetten naar een groenere toekomst.

De totale prijs per scan bedraagt € 11.950 excl. btw. Voor bedrijven die gebruikmaken van de VLAIO-subsidie van € 10.000 excl. btw wordt de prijs € 1.950 excl. btw. Had je graag toch nog wat meer informatie over de vergroeningsscan? Aarzel dan niet om contact op te nemen of om toch eens te kijken op deze pagina.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze experts.