Back to overview Nieuws

Minister Tommelein legt eerste steen van één van de duurzaamste KMO-gebouwen van Europa.

Kinderen van medewerkers houden persconferentie over één van de duurzaamste kantoorgebouwen. 

Bilzen – Gisteren startte officieel het bouwtraject van één van de duurzaamste kantoorgebouwen in Europa: het Infinity-gebouw in Bilzen. Dat gebeurde met een wel heel bijzondere persconferentie: geen volwassenen achter de tafels op het podium, maar alleen maar kinderen. De kinderen van de werknemers van energiespecialist Encon, initiatiefnemer van het project. Dit kantoorgebouw wordt het eerste KMO-gebouw in Europa dat de 2 belangrijkste duurzaamheidscertificaten (BREEAM én LEED) samen zal behalen. 

Met een persconferentie werd officieel het startschot gegeven voor de bouw van Infinity, één van de duurzaamste KMO-kantoorgebouwen van Europa. Het was geen gewone persconferentie. Geen volwassenen naast de minister van energie Bart Tommelein en burgemeester Frieda Brepoels, maar kinderen achter de sprekerstafels. De volledige persconferentie werd gehouden door de kinderen van de medewerkers van Encon, een bedrijf gespecialiseerd in energietoepassingen dat zijn hoofdkantoor in Infinity wil vestigen. 

En dat merk je. Want ook al produceert het toekomstige hoofdkantoor met een windturbine, een PV-installatie en zonne-collectoren vele malen meer hernieuwbare energie dan het zelf verbruikt, toch heeft bouwheer Encon er alles aan gedaan om het energieverbruik tot een absoluut minimum te beperken. Zo zal het gebouw verwarmd worden met een experimentele techniek die Encon zelf nog heeft aangepast en verfijnd. In essentie komt die erop neer dat het gebouw zal worden verwarmd (én gekoeld) met…ijs. Het gebouw zal het hoofdkantoor worden van Encon, maar biedt op termijn ook plaats aan start-ups die actief zijn rond energie en duurzaamheid. Daarnaast komt er een internationaal opleidingscentrum rond energie en blijft het kantoorgebouw ook een levend lab waarin nieuwe technieken worden uitgeprobeerd en getoond.

Tijdens het onthullen van een groot kunstwerk voor in de inkomhal (wanneer die eenmaal klaar is), ook gemaakt door de kinderen van de medewerkers, was minister Tommelein zeer lovend over het opzet van Infinity: “Bedrijfs – en kantoorgebouwen zijn langzaam aan inhaalbeweging bezig als het aankomt op energietoepassingen. Vandaag komt er in 1 klap schot in de zaak. Encon bewijst met Infinity wat er allemaal mogelijk is. Bovendien wordt het bedrijfsgebouw ook een kenniscentrum én laboratorium. Encon zet hiermee niet alleen de energie maar ook Vlaanderen op de wereldkaart van duurzame energietoepassingen,” zegt Bart Tommelein. Met dit nieuwe gebouw bewijst Encon zelf hoeveel mogelijkheden er bestaan. 

“Volwassenen moeten wakker liggen van onze toekomst” 

De kinderen van de medewerkers gaven in niet mis te verstane bewoordingen aan wat ze van ons volwassenen verwachten. “De mensen hebben al heel veel oplossingen bedacht om te zorgen dat onze aarde niet slechter wordt, en toch gebruiken ze die niet!” zegt Julie (13) heel 

plechtig. “Wij begrijpen gewoon niet dat er zo weinig gebeurt. Ik heb echt bang dat onze wereld zo vervuild zal worden dat wij zelf geen kinderen meer willen krijgen omdat onze wereld te ongezond is voor hen.” 

“Dit gebouw is een voorbeeld van hoe het wel kan. Dit gebouw is uniek, maar eigenlijk vinden we dat spijtig” gaat Sarah (15) verder. “Wij vinden dat alle gebouwen even goed voor het milieu zouden moeten zijn. En daarom willen wij er helpen voor zorgen dat iedereen dit gebouw leert kennen. Als een klein bedrijf zo’n gebouw kan bouwen en betalen, dan is er geen reden voor anderen om dat ook niet te doen.” 

“Bij het tekenen en bouwen moet er op 150 verschillende punten tegelijk worden gelet om een certificaat te kunnen halen. En toch lukt het. We hopen dat dit andere bedrijven inspireert en dat ze denken: als zij dat kunnen, kunnen wij dat ook.” vinden Laurens en Simon (10 en 13). “Mensen denken dat iets dat goed is voor het milieu minder fijn en goed is voor de mens. Maar dat is bij Infinity helemaal niet waar. Het zal heel fijn zijn om hier te werken. Er komen binnen ook bomen, en het licht verandert automatisch van kleur. Het krijgt dezelfde kleur als het zonlicht buiten. Zo val je niet in slaap. Het gebouw is vriendelijk voor iedereen. Er zijn zelfs speciale buizen waardoor konijntjes gemakkelijk in en uit de tuin kunnen.” 

Bij het uittekenen van Infintiy is er inderdaad niet alleen grondig nagedacht over de milieu-impact van het gebouw, maar ook de omgeving en het werkklimaat kregen alle aandacht. Zo is het gebouw speciaal uitgetekend zodat de diensten die het meest werk aan elkaar doorgeven, het dichst bij elkaar liggen. Er zijn flex-offices voor thuiswerkers, een fitnessruimte met coach, maar ook aangepaste verlichting, niet-storende koeling, stille ruimtes, … 

Burgemeester van Bilzen Frieda Brepoels deelt het vurige pleidooi van de kinderen. Ze is niet alleen fier dat één van de duurzaamste gebouwen van Europa in Bilzen komt. Ze hoopt ook dat het voorbeeld inspireert : “De waarheid komt uit een kindermond. Ik deel hun vurige pleidooi. Het is tijd dat de mens zijn kennis over milieu en energie omzet in daden. Ik hoop dat het voorbeeld van Encon anderen inspireert. Daarom vind ik het een heel goed idee dat er hier een ruimte wordt gecreëerd waar ondernemers en creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten in een informele sfeer, buiten de werktijd. De centrale ligging in deze nieuwe industriezone is slim bekeken. Nieuwe bedrijven of bedrijven in een conceptfase zullen hier inspiratie opdoen. Maar ook de bestaande ondernemingen die op zoek zijn naar manieren om energie te besparen, kunnen nu snel aan de nodige informatie geraken. Op die manier kan het Infinity-gebouw straks het mekka worden voor de kennis- en technologieontwikkeling inzake duurzame energie.” 

Een persconferentie door kinderen, waarom? 

Het is eens wat anders, een persconferentie die wordt gehost door kinderen. Maar waarom? Robin Bruninx: “Het lijkt misschien wat ongewoon dat deze persconferentie gehouden wordt door de kinderen van onze medewerkers. Het is ook ongewoon. 

We zijn op kantoor al lang bezig met het plannen van het Infinity-gebouw. En zoals dat altijd gaat met dingen waar je intensief mee bezig bent, pikt het thuisfront die dingen ook mee op. De kinderen willen weten wat er zo bijzonder is aan het gebouw en waarom we er zoveel moeite willen instoppen. Ons antwoord was oprecht en eerlijk: we doen dat voor jullie en voor alle mensen die na ons komen. We hebben uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat we met zijn allen meer duurzaam gaan handelen. Die uitleg is blijkbaar blijven hangen. 

Want toen we een paar weken geleden spraken over de eerste steenlegging, kwam de onvermijdelijke en zeer rechtlijnige kinderlogica weer boven. “Als dat gebouw voor ons is gemaakt, mogen wij dan ook iets vertellen op de persconferentie… ?!” 

We hebben die opmerking eerst weggelachen. Maar als we er wat dieper over nadachten, kwamen we tot de conclusie dat de kinderen gelijk hadden. Dit is hun gebouw, en daarom is het ook hun plek hier op de eerste steenlegging.” 

De oplevering voor Infinity is voorzien voor februari 2018. 

Meer informatie voor pers, mn de film en foto’s:
http://www.infinity-building.be/content/press

Meer info & contact:
Robin Bruninx via 0478/88 29 09 of robin.bruninx@encon.be 

Wie is Encon? 

Encon is gespecialiseerd in creatieve en vernieuwende oplossingen voor energiebesparingen, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en duurzaamheidsprojecten bij industriële bedrijven. Door bedrijven onder andere te ondersteunen om technische installaties te laten voldoen aan de geldende wetgeving, of door hun energiekosten te managen, bieden we hen een oplossing voor de stijgende energieprijzen en strengere milieunormen. Hierbij denken we oplossingsgericht van A tot Z: van studie tot en met de effectieve realisatie.

Encon zorgde al voor meer dan 43.000 ha bos 

Encon heeft diverse vestigingen in Vlaanderen, Nederland en Uruguay, en mag bedrijven zoals Heinz, Ikea, Bombardier, Total en Groep Essers tot haar tevreden klanten rekenen. Over een periode van 15 jaar heeft Encon € 150.000.000 bespaard bij haar klanten met een equivalent van 760.000 ton CO2, dat zich vertaalt in 43.000 hectare bos.

0