Genkse bedrijven investeren in energie voor de toekomst

De Genkse bedrijven Martens NV en H.Essers hebben een milieu- en bouwvergunning aangevraagd voor de plaatsing van 4 windmolens. De windturbines zijn volledig gelegen in industriezone en bieden energie voor een equivalent van zeker 7.300 gezinnen of energie voor meer dan 400.000 spaarlampen van 7W die dag en nacht branden.

Het grote verschil met andere windparken, is dat H.Essers en Martens NV zelf investeren in deze windturbines die lokaal bij de bedrijven worden aangesloten, zodat de opgewekte energie direct gebruikt kan worden. In dit project vloeien de winsten niet terug naar projectontwikkelaars, maar willen de betrokken bedrijven vooral anticiperen op toekomstige energielasten en willen ze nu al actieve stappen nemen in het kader van het actieplan van de provincie Limburg om tegen 2020 CO2-neutraal te zijn. Met dit windenergieproject kunnen de bedrijven immers 8.856 ton CO2 besparen.

Voor H.Essers past dit windenergieproject eveneens in het verder ontwikkelen van de groene koers die het bedrijf sedert enkele jaren vaart. Zo heeft het bedrijf op de daken van 8 sites zonnepanelen geplaatst, goed voor een geinstalleerd vermogen van 10 MWp of een voorziening voor gemiddeld 2.500 gezinnen. Ook op het vlak van duurzaam transport, maakt H.Essers de nodige investeringen: naast de multimodaal transporten via trein en boot, bestaat zowat 98% van de fleet uit EURO 5 wagens, worden alle chauffeurs opgeleid in het ecodriving-principe, worden banden, onderdelen en olie maximaal gerecycleerd en neemt het bedrijf deel aan allerhande projecten met het oog op vermindering van CO2-uitstoot (o.a. elektrische vrachtwagen).

Ingenieursbureau Encon, ook uit Genk, loodst beide bedrijven doorheen de volledige ontwikkeling, vergunning en realisatie van het windenergieproject. Het energiestudiebureau is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Het begeleidde reeds diverse bedrijven bij grootschalige projecten in de hernieuwbare energie. Samen wordt gekeken naar de meest geschikte invulling van de industriezone voor windenergie, zonder in te boeten aan toekomstige ontwikkelingen van het terrein, of de veiligheid en de leefbaarheid van de omwonenden uit het oog te verliezen.

Momenteel loopt er een openbaar onderzoek naar de milieuvergunning voor 4 windturbines. De windturbines zullen een maximale hoogte hebben van 150m, een maximale diameter van 112m en een maximaal vermogen van 3,075 MW.

Dit windenergieproject heeft niets te maken met de reeds lopende aanvragen van Electrabel en Limburg Win(d)t en is verenigbaar met de ontwikkeling ten oosten van de spoorweg.

Gisteren 24 juli organiseerde de stad Genk een infomoment voor omwonenden en geïnteresseerden omtrent het geplande windenergieproject van bedrijven Martens NV en H.Essers.

Lees ook deze artikels:

Made in limburg: Essers en Martens investeren 14 miljoen in windturbines

Het Belang van Limburg: Genkse bedrijven investeren 14 miljoen in eigen windturbines