EU verbiedt tl-verlichting vanaf september 2023

Niet onverwacht uiteraard. De Europese unie is al enkele jaren richtlijnen aan het uitwerken om duurzame en klimaatvriendelijke verlichting te verplichten. Het is een onderdeel van het EU-beleid om milieu en de volksgezondheid te beschermen. Gebruik jij als onderneming nog tl-verlichting? Je mag nog steeds je bestaande tl-verlichting blijven gebruiken, maar vanaf september 2023 worden er geen nieuwe tl-lampen meer geproduceerd of geïmporteerd in de Europese Unie. 

Wanneer verdwijnt wat?

Eerder dit jaar is er al een verbod op CF-lampen (compact fluorescentie) in werking getreden en vanaf september zal het niet meer toegestaan zijn om tl-verlichting, zowel T5 als T8, te produceren en te importeren in Europa. Dit betekent dat je als bedrijf je bestaande, verouderde verlichting nog wel mag gebruiken, maar dat je geleidelijk aan geen wisselstukken meer kan vinden. Veel bedrijfsgebouwen hebben nog steeds een infrastructuur gebaseerd op CFL of tl-technologie. Deze zal dus aangepast of vervangen dienen te worden. De Europese Unie heeft deze wetgeving ingevoerd om meer ecologische systemen en verlichting te stimuleren. Maar hiernaast maken deze oude technologieën gebruik van gevaarlijke stoffen zoals bijvoorbeeld lood. Reden te meer dus om over te schakelen naar duurzame alternatieven?

 

De volgende stap: via een lichtstudie naar ledverlichting

Het alternatief voor tl-verlichting is ledverlichting. Vervang niet zomaar je verlichting, maar bekijk ook je volledig infrastructuur en armaturen. Bij Encon doen we dit met behulp van een lichtstudie. Door de juiste installatie te kiezen kan er gegarandeerd worden dat je nieuwe verlichting voldoet aan lokale wetgeving en de Europese normen (NEN 12464). Niet alleen voor de wetgeving is dit belangrijk, maar de juiste keuze van verlichting kan een positieve invloed hebben op je productie en het welzijn van je medewerkers. Vergeet niet dat er overheidssubsidies bestaan voor de installaties van ledverlichting. Om deze te bekomen is een lichtstudie een absolute must.

 

Ledverlichting: positief voor milieu, medewerkers en kosten.

Met een omschakeling naar ledverlichting draag jij jouw steentje bij bij het redden van onze planeet: minder energievereisten en minder CO2-uitstoot. Investeren in zo'n installaties is een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en financiele groei hand in hand gaan. In vergelijking met tl-verlichting heeft ledverlichting een hogere efficiëntie en een langere levensduur, wat leidt tot een lagere energierekening en minder onderhoudskosten. Door over te stappen op ledverlichting, kan een bedrijf dus niet alleen kosten besparen op haar energierekening, maar ook bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu. Het implementeren van zo'n energie-efficiënte systemen kan bovendien ook de reputatie van een bedrijf verbeteren en klanten aantrekken die geïnteresseerd zijn.

Via deze simulatie kan je jouw terugverdientijd en kostenbesparing simuleren.

Hoe helpt Encon jouw TL-verlichting vervangen?

Bij Encon hebben meer dan 20 jaar ervaring en kunnen we je dan ook ondersteunen in elke fase van jouw herverlichtingsproject, alsook de volledige projectcoördinatie in handen nemen. Vergelijk het met een sleutel-op-de-deur firma bij woningbouw. We werken met een eenvoudige projectaanpak waarin onze klanten zelf kiezen hoeveel aandeel in het werk ze nemen. Bovendien garanderen we een vooraf berekende energiebesparing.