Encon bij MIPIM 2024

Inzichten en ervaringen van MIPIM 2024 - Het internationale vastgoedevenement dat de toekomst vormgeeft

Het jaarlijkse MIPIM-evenement, een wereldwijd toonaangevende bijeenkomst voor professionals in de vastgoedsector, heeft opnieuw zijn deuren geopend om de nieuwste trends en innovaties te presenteren die de toekomst van vastgoed vormgeven. Ook onze collega's Steve en Gijs waren aanwezig om de ontwikkelingen op de voet te volgen en te netwerken.

Onze ervaringen

Steve en Gijs deelden hun eerste indrukken van het evenement. "De atmosfeer op MIPIM is altijd dynamisch en vol energie. Het is een unieke gelegenheid om in contact te komen met vooraanstaande spelers in de vastgoedsector en om inzichten op te doen die onze bedrijfsstrategieën kunnen versterken en onze klanten duurzaam doen groeien."

Tijdens het evenement heeft Encon deelgenomen aan verschillende panels en lezingen, waarbij de focus lag op duurzaamheid, technologische innovatie en de toekomst van stedelijke ontwikkeling. "We hebben interessante discussies gevoerd over hoe de integratie van duurzame energiebronnen en duurzame technologieën de vastgoedsector kunnen transformeren", voegde Steve toe.

 

Blik op de toekomst

Met MIPIM 2024 nog in onze vingers, kijken we ernaar uit om de opgedane kennis en inzichten toe te passen in onze projecten, innovaties en advies naar de sector. "Evenementen zoals MIPIM bieden ons de kans om vooruit te kijken en te anticiperen op de evoluerende behoeften van de vastgoedmarkt. We zijn enthousiast om de ideeën die hier worden besproken te vertalen naar concrete oplossingen en strategieën die bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst", concludeerde Gijs. 

MIPIM 2024

Tijdens MIPIM 2024 werd het nog eens extra duidelijk dat de vastgoedsector steeds meer belang hecht aan duurzaamheid en circulariteit, waarbij een bewuste omgang met materialen en hulpbronnen centraal staat. Het belang van de relatie tussen kantoren en hun omgeving, gemeenschap en welzijn werd benadrukt, wat aantoont dat vastgoedontwikkelingen niet langer geïsoleerde entiteiten zijn, maar integraal deel uitmaken van de maatschappij. Deze verschuiving komt ook tot uiting in de residentiële sector, waar de focus op ESG (Environmental, Social, and Governance) criteria toeneemt, met duurzaamheid als een balans tussen economie, ecologie en sociale aspecten, wat essentieel wordt voor betaalbaar vastgoed.

Bovendien blijkt dat duurzaamheid niet alleen een morele overweging is, maar ook een financiële impuls krijgt, aangezien banken en investeerders steeds vaker ESG-criteria koppelen aan financiering, zoals bijvoorbeeld met groene leningen en de voldoening aan de EU-taxonomie. Dit leidt tot groei van bedrijven en biedt een hefboom voor ontwikkelaars en investeerders die zich willen onderscheiden door het hanteren van ESG-criteria.

Terwijl grote ondernemingen de koers bepalen voor de implementatie van ESG-principes, wordt verwacht dat de vastgoedmarkt in Europa zal blijven evolueren, met aanzienlijke steun voor vastgoedlabels en een groeiend besef binnen de sector dat duurzaamheid de toekomst is. Voor velen blijft duurzaamheid echter een breed en soms onduidelijk concept, waardoor er behoefte is aan meer duidelijkheid en richtlijnen om het bos door de bomen te kunnen zien.

Ben jij klaar voor meer richtlijnen en/of wil jij deze takeaways samen toepassen in jouw bedrijf? Neem dan zeker contact met ons op en plan een vrijblijvend gesprek in met één van onze experts.