100% duurzame energie voor BMW en MINI concessies.

BMW Group Belux versnelt de vergroening van zijn concessies met een groepsaankoop van zonnepanelen. Die leveren vanaf vandaag in België het equivalent aan stroom van liefst 10 miljoen gereden kilometers met een elektrische BMW i3.

Naast zijn aanbod van een breed gamma van 10 geëlektrificeerde modellen (elektrische en plug-in hybride auto’s), wil BMW Group ook de impact van zijn lokale concessies verkleinen door ze te voorzien van duurzaam opgewekte stroom.

‘Een lagere milieu-impact gaat verder dan enkel elektrische wagens bouwen’, stelt Eddy Haesendonck, voorzitter en CEO van BMW Group Belux: ‘Daarom moeten onze BMW en MINI concessies met een lopend bouwproject of recente realisatie voldoen aan strenge ‘Green Building’ standaarden, waarbij ze een score krijgen op liefst 150 duurzaamheidsparameters. Dit in verschillende categorieën zoals energie-efficiëntie, geoptimaliseerd waterconcept, ontwerp van het gebouw,… Ook alle andere concessies dienen een energiemonitoringsysteem te installeren dat hun in staat stelt hun verbruik te beheren en optimaliseren.”

Een groepsaankoop van zonnepanelen versnelt nu die vergroening. Uit een studie bleek dat 24 van de 71 concessies van BMW reeds eigen zonnepanelen hadden of deze zullen leggen voor eind 2019. Om de overige 47 vestigingen van het best mogelijke alternatief te voorzien, organiseerde Encon een haalbaarheidsstudie en een tender voor een groepsaankoop.

‘Daardoor zijn maar liefst veertien zelfstandige concessiehouders het engagement aangegaan’, licht Robin Bruninx, CEO van Encon, toe. ‘De installatie werd eind juni afgerond. Het gaat over een totaal vermogen van 1,5 MegaWatt piek (MWp).’

Op jaarbasis zal dit een geschatte opbrengst van 1.350.000 kWh opleveren. Dit komt overeen met:                               

  • 10.305.304 elektrische kilometers met een BMW i3 (13,1kWh normverbruik).
  • 257 ritten rond de Aarde met een BMW i3.
  • 490.731 ritten woon-werkverkeer van de Belg (gemiddeld 21 km, cijfers FOD Mobiliteit)
  • 2.134 Belgen die hun woon-werkverkeer zonder enige vorm van uitstoot kunnen afleggen met een BMW i3

Daar bovenop gaven nog eens veertien bijkomende concessies te kennen dat zij zelf met een eigen lokale partner in zonnepanelen zullen investeren. Voor de concessiehouders die geen eigenaar zijn van hun gebouw of bij wie uit de haalbaarheidsstudie bleek dat hun dakconstructie niet geschikt was, worden alternatieven uitgewerkt. Op die manier wil BMW Group Belux alle concessies van 100% duurzame energie voorzien.

De inspanningen van BMW Group Belux en zijn concessies passen in de wereldwijde duurzaamheidsambities van BMW. Zo wil de groep onder meer haar 31 productievestigingen wereldwijd tegen 2020 volledig op duurzame energie doen overschakelen. Dat nieuwe vestigingen zich het beste lenen voor duurzame energietoepassingen, blijkt ook op lokaal vlak: de verplichtingen rond ‘Green Building’ gingen eind 2018 in, en vandaag zijn er reeds vijf concessies die het certificaat halen: BMW Van den Broeck, BMW Gregoir Dendermonde, BMW Ottevaere, MINI Gent Store by Bilia Verstraeten en MINI Dejonckheere.

 

Dit artikel is ook terug te vinden op volgende website: https://www.press.bmwgroup.com/belux?language=nl.