Wie is er klaar voor de renovatiegolf?

Op 14 oktober publiceerde de Europese Commissie de 'Renovatiegolf voor Europa': een nieuwe strategie om gebouwen duurzamer te gaan maken en zo de ambitieuze doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren.

De bouwsector is één van de grootste energieverbruikers in Europa, verantwoordelijk voor meer dan een derde van de EU-uitstoot. Toch ondergaat slechts 1% van de gebouwen elk jaar een energie-efficiënte renovatie, dus om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050 is er nog stevig werk aan de winkel.

Verdubbeling energie-efficiënte renovaties

De Europese Commissie beoogt daarom de komende tien jaar een verdubbeling van de jaarlijkse energie-efficiënte renovaties. Zo wordt niet alleen de levenskwaliteit verbeterd van de mensen die in de gebouwen wonen of werken, maar wordt ook de uitstoot van broeikasgassen in Europa sterk verminderd. Het renovatiegolfinitiatief zal van elk EU-land gaan eisen om een ​​langetermijnstrategie voor renovatie van gebouwen te publiceren, en zal ook impact hebben op andere richtlijnen rond de energieprestatie van gebouwen en gebouwgerelateerde aspecten van de nationale energie- en klimaatplannen van elk EU-land.

 

Bedrijven geven het goede voorbeeld

Slimme bedrijven wachten echter niet op striktere normen en wetgeving om hun renovatieplannen aan te vatten - ze profiteren vandaag al van de vele voordelen die dergelijk project met zich meebrengt: van de evidente energiewinsten tot het grotere welzijn van hun werknemers. Deze bedrijven bleven alvast niet bij de pakken zitten, en namen Encon onder de arm om hun duurzame bouwprojecten te begeleiden.

Deze bedrijven bleven alvast niet bij de pakken zitten, en namen Encon onder de arm om hun renovatieproject te begeleiden.

 

  • Leasinvest

Leasinvest schoot in actie voor de renovatie van H26/27, één van de iconische gebouwen langs de Schelde op het hippe eilandje in Antwerpen. Dit zal volledig herontwikkeld worden met Encon als duurzaamheidspartner, tot prominent state-of-the-art gebouw met een minimale impact op onze planeet, waardoor deze renovatie een serieus steentje bijdraagt in onze huidige klimaatuitdaging.

  • Tervia's

Ook Tervia's zet in op duurzame projecten die een meerwaarde zijn voor de eindgebruiker en de omgeving: projecten die generaties kunnen meegaan. Zij gaven de voormalige site van de conservenfabriek La Corbeille/Bonduelle een volledig nieuwe, hedendaagse en nuttige bestemming dankzij duurzame renovatie die met Encon als partner werd uitgevoerd.

  • Steenoven

En nóg beter dan klimaatneutraal renoveren, is uiteraard klimaatneutraal bouwen. Zo bouwt vastgoedontwikkelaar Steenoven met Encon als duurzaamheidsbegeleider R-Plaza en behaalden zij alvast een zeldzaam 'very good' ontwerpcertificaat op basis van de internationale BREEAM duurzaamheidscertificering van gebouwen. Een voorbeeld voor de vastgoedsector naar de Europese Green Deal ambities toe.