Robin Bruninx in de running voor CSR Professional of the Year 2019

Oprichter duurzaamheidsbedrijf Encon bij laatste drie

Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder en oprichter van energiespecialist Encon, is door een vakkundige jury verkozen tot finalist voor CSR Professional of the Year 2019. De gepassioneerde voorvechter van het duurzaamheidsverhaal neemt het tijdens de uitreiking van de award op 20 februari op tegen Caroline Pauwels, rector Vrije Universiteit Brussel, en Greet Vanderheyden, Sustainable Development Manager Alpro. Een KMO tegen twee grote spelers dus. Het publiek kan ter plekke stemmen op de professional van zijn of haar keuze, maar tot en met 19 februari kan er ook online worden gestemd.

“De CSR Professional of the Year 2019 speelt binnen zijn bedrijf of organisatie een strategische onmisbare CSR-rol als motivator, inspirator of implementator,” aldus vzw Time4Society, dat in samenwerking met onder andere Trends en Engie initiatiefnemer is van de award. Woorden die bevlogen ondernemer en voorvechter van de duurzaamheidsrevolutie Bruninx op het lijf zijn geschreven. “Ik ben in 2002 met Encon gestart vanuit de overtuiging dat investeren in duurzaamheid zich hoe dan ook terugbetaalt,” zegt Bruninx. “De film van Al Gore (An Inconvenient Truth, nvdr.) was nog niet verschenen. Ook wist ik nog niet dat wat ik toen aan het doen was, wat later CSR zou gaan heten. Maar ik vond dat duurzaam ondernemen de enige optie was voor de toekomst van onze planeet. ”

Duurzaamheid tot in het DNA 

Dat de duurzaamheidsvisie van Bruninx zich terugbetaalt, wordt wel duidelijk door het parcours dat Encon heeft afgelegd gedurende de afgelopen 18 jaar. Het duurzaamheidsbedrijf dat startte zonder kapitaal maar met een goed idee, is inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in de sector, mét het duurzaamste kantoorgebouw van Europa. Bruninx: “Ik moet bekennen dat ik de lat voor ons bedrijf nog veel hoger leg dan voor onze klanten. Ons nieuwe kantoorgebouw, Infinity, is daar een goed voorbeeld van. Het was niet evident om dit project te realiseren en toch staat het er. Want we waren het aan onszelf verplicht.”

Die verregaande houding valt op in Infinity. Dat het gebouw technisch zeer vooruitstrevend is, ligt gezien de activiteiten van Encon, nog enigszins in de lijn der verwachtingen. Maar in Infinity is de duurzaamheidsgedachte in werkelijk alles doorgetrokken: van koffiebonen tot waterverbruik en van restaurantmeubilair tot de producten waarmee gekookt wordt. Alles is lokaal, wordt hergebruikt of fair trade als het lokaal niet verkrijgbaar is. Er zijn zelfs plannen om een serre op het terrein neer te zetten, waar groenten voor eigen gebruik zullen worden gekweekt. Ook beschikt Infinity over één van de grootste privé-laadpalenparken van het land met 300 kW aan laadvermogen. Binnenkort verdubbelt het aantal laadstations. En dat is nodig, want Encon wil binnen de 2 jaar over een volledig elektrisch wagenpark beschikken

Maar Bruninx draagt de duurzaamheidsgedachte ook met veel verve uit naar buiten. Met de Encon Energieprijs wil Bruninx bijvoorbeeld zowel studenten als onderwijsinstellingen motiveren om meer aandacht te schenken aan duurzaamheid. Maar hij werkt ook mee aan programma’s die de interesse van meisjes in STEM-richtingen moet versterken: “In de industrie wordt bijna de helft van alle technische creativiteit vandaag niet gebruikt. De creativiteit van de vrouwelijke helft van de bevolking,” zegt Bruninx.

Naast de impact die zijn bedrijf in eigen regio kan hebben, kijkt Bruninx ook naar de andere kant van de planeet. Hij is bestuurder van een vzw die bomen plant in Afrika. Het doel is om 10 miljoen bomen te planten. Die helpen niet alleen in de strijd tegen de klimaatopwarming, maar leveren ook voedsel én een inkomen voor de lokale bevolking. 600.000 van die bomen staan er nu al. Die helpen zo’n 2.500 mensen aan een beter leven.

Een intensieve selectieprocedure

Maar CSR-professional van het jaar word je niet zomaar. Er zijn steeds meer bedrijven die investeren in duurzaam ondernemen en CSR als een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie zien. Geen wonder dus dat er dit jaar wederom een groot aantal kandidaten werd genomineerd, die allen een lijvig dossier indienden. In de selectieperiode die daarop volgde, werd door de jury en het kerncomité een preselectie van 10 kandidaten gemaakt, 5 per taalrol. Deze mochten hun dossier voor de jury verdedigen. Hieruit werden uiteindelijk de 6 finalisten gekozen, 3 per taalrol. Robin Bruninx neemt het in de finale voor Vlaanderen op tegen Caroline Pauwels, rector Vrije Universiteit Brussel, en Greet Vanderheyden, Sustainable Development Manager Alpro.

De award wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Vorige winnaars waren onder andere Ann Claes (JBC), Pascal Léglise (Carrefour Belgium) en Eric de Deckere (Havenbedrijf Antwerpen). “Niet de minste namen,” zegt Bruninx. “Ik voel mij ook zeer vereerd dat ik nu naast Caroline en Greet - die ik zeer bewonder – op het CSR-podium mag staan. Duurzaamheid zit in ons DNA en het zit verweven in de mentaliteit van ons bedrijf. Niet alleen bij mij, maar minstens evenzeer in dat van de medewerkers,” aldus Bruninx.