Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen

Alle bedrijven, met uitzondering van KMO’s, moesten tegen 1 december 2015 een energieaudit laten uitvoeren. Wat als u nog geen verplichte energieaudit heeft?

1. Wat houdt de verplichting in?

Ondernemingen op wie de wet van toepassing is (zie verder) moesten een energieaudit ondergaan voor 1 december 2015. Deze audit moet om de 4 jaar worden herhaald.

In de praktijk betekent dit dat de audit moest zijn uitgevoerd en dat de resultaten ervan voor 1 december 2015 bekend moesten worden gemaakt.

Vanuit de controle van het Vlaams Energieagentschap (oktober 2016) is echter gebleken dat meerdere bedrijven (nog) niet hebben voldaan aan deze wettelijke verplichting.

2. Voor wie geldt de verplichting?

De verplichting tot uitvoering van een energieaudit geldt voor alle vestigingen van ondernemingen in België die voldoen aan één van de volgende criteria:

  • ofwel meer dan 250 personen in dienst hebben;
  • ofwel een jaaromzet hebben van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.

De verplichting geldt steeds per (milieutechnische) vestiging. De bovenstaande criteria moeten dus steeds per vestiging afgetoetst worden. Alleen de vestigingen die op zich voldoen aan de criteria zijn volgens de definitie uit de Europese Richtlijn een "niet KMO" en daarvoor geldt de verplichting tot uitvoer van een energieaudit. Indien de financiële gegevens (tweede criterium) alleen bekend zijn voor de onderneming met verschillende vestigingen, dan zal er door de onderneming zelf een verdeling over de vestigingen moeten gebeuren. Bij controle door het VEA op de uitvoeringsverplichting dient deze dan voorgelegd te worden om aan te tonen waarom voor bepaalde vestigingen wel of geen energieaudit werd uitgevoerd.

Vrijstellingen

Bedrijven die aan één van beiden bovenstaande criteria voldoen kunnen in de volgende gevallen worden vrijgesteld van het ondergaan van een audit:

  • vestigingen die vallen onder de verplichting tot het hebben van een conform verklaard energieplan volgens de bepalingen van Vlarem II, art. 4.9.1;
  • vestigingen die zijn toegetreden tot één van de energiebeleidsovereenkomsten;
  • vestigingen die beschikken over EN16001 of ISO 50001.

3. Waaraan moet de energieaudit voldoen?

De energieaudit moet voldoen aan de minimumcriteria zoals vermeld in bijlage VI van de Europese Richtlijn 2012/27/EU. Bijlage IV, die in bijlage is toegevoegd, bevat samengevat de volgende bepalingen:

a) zij zijn gebaseerd op actuele, gemeten, traceerbare operationele gegevens betreffende het energieverbruik en (voor elektriciteit) belastingsprofielen;

b) zij omvatten een gedetailleerd overzicht van het energieverbruik-profiel van gebouwen of groepen gebouwen, industriële processen of installaties, met inbegrip van vervoer;

c) zij bouwen, zo veel mogelijk, voort op een analyse van de levenscycluskosten, in plaats van simpele terugverdienperioden, om rekening te houden met langetermijnbesparingen, residuele waarden van langetermijninvesteringen en discontopercentages;

d) zij zijn proportioneel en voldoende representatief om de vorming van een betrouwbaar beeld van de totale energieprestaties en de betrouwbare bepaling van de belangrijkste punten ter verbetering mogelijk te maken.

Energie-audits maken gedetailleerde en gevalideerde berekeningen voor de voorgestelde maatregelen mogelijk, zodat duidelijke informatie over potentiële besparingen wordt verstrekt.

De bij energie-audits gebruikte gegevens kunnen worden opgeslagen met het oog op historische analyse en het opvolgen van de prestaties.

4. Hoe indienen en controle?

De conformiteit van de energieaudit wordt door het VEA digitaal gecontroleerd. De resultaten van de audit moeten immers worden ingegeven in een webapplicatie. Deze toepassing garandeert ook de uniformiteit van de resultaten van de audits.

Door het invullen van de verplichte data in de webapplicatie zal ervoor gezorgd worden dat de resultaten van de energieaudit op uniforme wijze worden ingegeven en zal kunnen nagegaan worden of de energieaudit voldoet aan de minimumcriteria uit bijlage VI van de Europese Richtlijn 2012/27/EU.

Belangrijk:

Ook vestigingen die vrijgesteld zijn omdat ze reeds in het bezit zijn van een energieplan volgens Vlarem II, art. 4.9.1 of een energieaudit hebben laten uitvoeren in het kader van EN 16001 of ISO 50001, vullen de webapplicatie in op basis van respectievelijk hun energieplan of de resultaten volgend uit hun energiezorgsysteem. Vestigingen die toegetreden zijn tot één van de Energiebeleidsovereenkomsten zijn vrijgesteld van de verplichting tot invullen van de webapplicatie.

5. Wat als nog geen energieaudit is uitgevoerd?

Indien er reeds gestart is met de energieaudit door Encon, wordt deze zo snel mogelijk afgewerkt en ingegeven in de webapplicatie.

Daarnaast zal de projectverantwoordelijke van Encon met de onderneming contact opnemen om de registratie van de onderneming reeds uit te voeren. Dit is de eerste stap die het VEA voorschrijft in de procedure van het invullen van de webapplicatie. Vervolgens kan ook de energiedeskundige ingegeven worden in de webapplicatie.

Op deze manier geeft de onderneming duidelijk aan dat ze bezig is met de uitvoering van de energieaudit en dat ze wil voldoen aan de wettelijke verplichting.

Indien er nog niet gestart is met de energieaudit, dient tegen 31 december 2016 via de webapplicatie een energiedeskundige aangesteld te worden om te voldoen aan de Europese Richtlijn.

Op deze manier geeft de onderneming aan de intentie te hebben de energieaudit uit te voeren. Er zullen dan waarschijnlijk geen nadelig gevolgen zijn voor de onderneming.

Tot slot moet in volgende fase een energiemonitoringsysteem voorzien worden. De wettekst in de VLAREM II vermeldt gemeten en traceerbare energieverbruiken voor het opstellen van de energiebalans. In deze eerste audit zal hier waarschijnlijk pragmatisch mee worden omgegaan, gezien de korte tijdspanne. Bij de 4-jaarlijkse actualisatie zal hier strenger op worden toegezien.

Samenvattend

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

e-mail: info@encon.be - tel.: +32 (0) 89.410.820