Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)

Een stap naar duurzaamheid 

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een veelbelovende stap naar een duurzamere toekomst en een eerlijker speelveld voor bedrijven die zich inzetten voor het milieu. Dit beleidsinstrument is ontworpen om koolstofemissies te verminderen en oneerlijke concurrentie te voorkomen tussen binnenlandse bedrijven die gebonden zijn aan strenge emissieregels en buitenlandse bedrijven die dat niet zijn. 

Wat is het CBAM?

Van oktober 2023 tot en met december 2025 geldt voor het CBAM een overgangsperiode. In deze periode moeten importeurs of hun vertegenwoordiger elk kwartaal rapporteren hoeveel CO2 er is uitgestoten bij de productie van de geïmporteerde CBAM-goederen. Verder gelden er nog geen verplichtingen. Deze overgangsperiode is uitdrukkelijk bedoeld om ervaring op te doen en om te leren. Door kennis en ervaring op te doen kunnen alle betrokkenen zich goed voorbereiden op het CBAM vanaf 2026. 

Het CBAM, dat op 1 oktober 2023 in werking trad in zijn overgangsfase, belast importeurs op basis van de koolstofuitstoot die gepaard gaat met de productie van ingevoerde goederen van buiten de EU. Deze belasting heeft tot doel de invoer van producten met een hoge koolstofuitstoot te ontmoedigen en tegelijkertijd binnenlandse producenten te beschermen die mogelijk al hogere kosten hebben om aan strengere milieuregels te voldoen. 

Het CBAM is aanvankelijk van toepassing op de invoer van specifieke goederen en grondstoffen, zoals cement, ijzer en staal, aluminium, meststoffen, elektriciteit en waterstof, waarvan de productie koolstofintensief is. Deze selectie is gebaseerd op het grootste risico op koolstoflekkage. De eerste rapportageperiode voor importeurs eindigde op 31 januari 2024. 

Doel en impact

Het doel van het CBAM is tweeledig: het versterken van het milieubeleid door wereldwijde emissiereducties te stimuleren en het beschermen van de concurrentiepositie van binnenlandse bedrijven die zich aan strenge emissienormen houden. Door importeurs te stimuleren producten met lagere koolstofuitstoot te kiezen, zal het CBAM de mondiale transitie naar een koolstofarme economie versnellen. 

Met zijn uitgebreide reikwijdte zal het CBAM uiteindelijk meer dan 50% van de emissies in de door het Europese emissiehandelssysteem (ETS) gedekte sectoren vastleggen, wat bevestigt dat het een krachtig instrument is in de strijd tegen klimaatverandering en een blijk van het engagement van de EU voor een duurzamere toekomst en een wereldwijde koolstofarme economie. Het Carbon Border Adjustment Mechanism is meer dan alleen een beleidsinstrument; het is een blijk van het engagement van de EU voor een duurzamere toekomst en een krachtige stap in de richting van een wereldwijde koolstofarme economie. Met zijn impact op zowel het milieu als de concurrentiepositie van bedrijven, belooft het CBAM een veelbelovende toekomst voor onze planeet en de economie. 

Wil jij ook weten hoe dit op jouw bedrijf van toepassing is? Neem dan zeker contact op of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts.  

Benieuwd naar meer? Schrijf je dan zeker in voor het webinar in samenwerking met KBC. Hierin leggen we meer uit over CBAM en andere Europese regelgevingen in verband met duurzaamheid.