HVAC

Het vraagt veel energie om een gebouw te verwarmen, koelen en ventileren. Dat geldt niet alleen voor oudere HVAC-installaties maar ook voor installaties die niet (goed) op de behoeften van het gebouw zijn afgestemd.

Waarom samenwerken met Encon?

Door de jarenlange ervaring van het optimaliseren van HVAC installaties heeft Encon een stappenplan opgemaakt om bestaande verwarmingsinstallatie, ventilatie-installatie en/of airconditioning te optimaliseren. Hier focust Encon zich niet alleen op de energiebesparingen en onderhoudsbesparingen, maar tevens op het comfort.

Stap 1: Potentieelbepaling en budgettering

De eerste stap van het optimalisatieproces in energiebesparingen of comfortsoptimalisatie is een analyse van de bestaande installatie. Om het potentieel in kaart te brengen zal Encon een bezoek brengen en een potentieelbepaling uitvoeren. Dit is een gratis scan naar besparingspotentieel. Krijgt u daarna een offerte van ons, dan betekent dit dat niet alleen dat u kunt besparen. De besparing is dan bovendien zo groot dat de investering zich met uitgespaarde kosten snel zal terug betalen.

Door de jarenlange ervaring die Encon heeft in de engineering van projecten is er een uitgebreide kennis voorhanden voor het opmaken van een realistisch budget van uw nieuwe HVAC installatie. Uit ervaring weten we dat dit zeer moeilijk te bepalen is in het begin van een project, maar het is essentieel voor de keuze van gewenste technologie. Het budget kan bepaald worden voor een installatie van 100.000 € tot 5.000.000 €.

Stap 2. Maximale kostenbesparing door vergelijking van concepten

Of het nu gaat over nieuwbouw of renovatieprojecten, er zijn steeds verschillende oplossingen om gebouwen of productiehallen te conditioneren. Voor verwarming is dat mogelijk met warmtepompen, condensatieketels, WKK (warmte-kracht-koppeling, KWO (koude-warmte-opslag), BEO (boor-energie-opslag). Voor koeling kan dat met een ijswaterijstallatie of directe expansie en voor ventilatie zijn er diverse mogelijkheden met en zonder warmterecuperatie. Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen in functie van de toepassing. Ieder systeem heeft een andere investeringskost, besparing en bijhorend comfort in functie van de toepassing. Om die reden wordt een conceptanalyse uitgewerkt waarbij diverse oplossingen met elkaar worden vergeleken en kan u de juiste keuze maken voor de exploitatie van uw HVAC installatie.

Stap 3: de ideale installatie op maat ontwerpen - engineering

Een ontwerpstudie start met een koellastberekening, warmteverliesberekening en/of de bepaling van de ventilatiedebieten in functie van de geldende wetgeving (EPB).

Dat is de basis voor het opmaken van een gedetailleerde HVAC-studie. Daarbij wordt er bij een voorontwerp de technische installatie gedimensioneerd en ingetekend op de bestaande architectuurplannen. Dit geeft de klant een overzicht van de impact van de HVAC installatie en vervolgens worden alle parameters in kaart gebracht om de nieuwe installatie goed te laten werken.
Op basis van reeds uitgevoerde projecten en een onze uitgebreide marktkennis kunnen wij u al in de ontwerpfase van uw bouwproject een eerste en realistisch idee geven van het te voorziene HVAC-budget. Deze leveren we geheel vrijblijvend en binnen enkele dagen aan nadat u uw ontwerp aan ons hebt bezorgd. Krijgen uw plannen vervolgens meer vorm? Dan kunt u niet alleen bij Encon terecht om uw HVAC-oplossing op maat te laten uitwerken en de meest geschikte leverancier te selecteren, maar ook de realisatie van uw project nauwgezet op te volgen. Door de engineering uit te voeren worden de onduidelijkheden in het project weggewerkt en wordt het budget vervolgens verfijnd dat dient als basis voor een meetstaat in de tenderingsprocedure.

Stap 4: Een goed bestek en een juiste offertevergelijking

Als onafhankelijk partij ontwerpt Encon niet alleen installaties, maar begeleiden we de tendering-procedure en de uiteindelijke installatie. Op basis van gekozen concept stellen we een bestek op. Via een tendering wordt er een vergelijk gemaakt tussen zowel de investeringskosten, verbruikskosten, onderhoudskosten en technische opbouw van de installatie. Daardoor beschikken we over betrouwbare kostpijsschattingsmodellen waarmee we de uiteindelijke kostprijs van de verschillende opties die we uitwerken goed kunnen voorspellen. In het bestek worden belangrijke randvoorwaarden opgenomen. Vervolgens worden de ingediende offertes van de verschillende leveranciers nauwkeurig worden vergeleken. Voor elk onderdeel gaat Encon de conformiteit na en worden de prijzen vergeleken. De 3 beste aanbieders krijgen in een tweede ronde de gelegenheid om hun offerte te verbeteren op de punten waar ze minder goed scoren dan hun concurrenten. Daarna wordt er een partij gekozen.

Stap 5: Installatiebegeleiding: what you pay is what you get

Na de gunning kunnen de projectleiders de uitvoering van de werken voor u opvolgen. Minder zorgen langs klantenzijde, maar vooral ook de zekerheid dat alles wordt uitgevoerd zoals het in het bestek beschreven staat. Met de begeleiding bent u zeker dat u krijgt waarvoor u betaalt.

Die garantie zorgt voor een kwalitatieve, betrouwbare installatie die minstens de besparingen zal realiseren die werden voorgerekend.

3 redenen om Encon in te schakelen

Een nieuwe HVAC installatie kan je rechstreeks bij een installateur of fabrikant bestellen. Het lijkt voordeliger om dat rechtstreeks te doen ipv met een consultant te werken. Toch zijn er 3 redenen waarom Encon inschakelen gegarandeerd voordeliger is.

1. Het opmaken van een realistisch budget in combinatie met een conceptanalyse geeft u een helicopterview van oplossingen met een evenwicht tussen aankoopkost, energieverbruik, comfort en onderhoud. De installaties die Encon uittekent hebben doorgaans een Total Cost of Ownership die minstens 20% hoger is door de analyse van diverse oplossingen.

2. De nieuwe installatie is betrouwbaar en realiseert gegarandeerd de beloofde besparingen.  Die garantie haalt u uit het bestek dat voor u door Encon wordt opgemaakt en de prijsvergelijking en onderhandelingen die onze experten voeren met de leveranciers die de beste offertes indienden. Gemiddeld bespaart Encon 7-12% door de toepassing van het tenderingsproces.

3. De combinatie tussen de onafhankelijke vergelijking en de ervaring van Encon met HVAC installaties zorgen ervoor dat u onze kost in een veelvoud terugverdient. De gemoedsrust dat u de juiste leverancier en de juiste oplossing heeft gekozen en u zelf geen zorgen moet maken over de installatie zijn bovendien waardevolle extras. Bovendien wordt tijd en risico gereduceerd door de toepassing van het gehele proces.

Title: 
Wilt u graag meer weten over het besparingspotentieel van uw bestaande installatie of overweegt u een nieuwe installatie?
Subtitle: 
Bij Encon kunt u terecht voor het juiste advies.
Background image: 
https://www.encon.be/sites/default/files/styles/contact_block/public/contact_block_1_0.jpg?itok=h7GRFfqs