Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen - Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Alle bedrijven, met uitzondering van KMO’s, moeten tegen 31 december 2016 een erkend energiedeskundige hebben aangesteld om een energieaudit te laten uitvoeren.

1. Wat houdt de verplichting in?

Ondernemingen op wie de wet van toepassing is (zie verder) moeten een erkend energiedeskundige aanstellen tegen 31 december 2016. De energieaudit dient uitgevoerd te worden in de loop van 2017. Deze audit moet om de 4 jaar worden herhaald.

Naar schatting zouden zo’n 1.600 tot 1.800 Brusselse ondernemingen verplicht worden om een energieaudit uit te voeren.

2. Voor wie geldt de verplichting?

De verplichting tot uitvoering van een energieaudit geldt voor alle vestigingen van ondernemingen in België die voldoen aan één van de volgende criteria:

  • ofwel meer dan 250 personen in dienst hebben;
  • ofwel een jaaromzet hebben van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.

De verplichting geldt steeds per (milieutechnische geografische) vestiging op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De bovenstaande criteria moeten dus steeds per vestiging afgetoetst worden. Alleen de vestigingen die op zich voldoen aan de criteria zijn volgens de definitie uit de Europese Richtlijn een "niet KMO" en daarvoor geldt de verplichting tot uitvoer van een energieaudit. Indien de financiële gegevens (tweede criterium) alleen bekend zijn voor de onderneming met verschillende vestigingen, dan zal er door de onderneming zelf een verdeling over de vestigingen moeten gebeuren. Bij controle door het BIM op de uitvoeringsverplichting dient deze dan voorgelegd te worden om aan te tonen waarom voor bepaalde vestigingen wel of geen energieaudit werd uitgevoerd.

Vrijstellingen

Bedrijven die een ISO50001 certificaat (of alternatief) met inbegrip van een energieaudit hebben, worden vrijgesteld van het ondergaan van een audit. Tot slot genieten ook bedrijven onderworpen aan de Brusselse PLAGE-wetgeving of bedrijven die reeds een audit dienen op te stellen i.k.v. een milieuvergunningsaanvraag van deze vrijstelling.

Opmerking: Naast de industriële sector zijn ook de tertiaire en commerciële sector gebonden aan de audituitvoering bij de aanvraag van een milieuvergunning, op voorwaarde dat deze grote gebruikers zijn. Bijlage 1 van dit document vat de modaliteiten hiervoor samen.

3. Waaraan moet de energieaudit voldoen?

De energieaudit moet voldoen aan de minimumcriteria zoals vermeld in de Europese Richtlijn 2012/27/EU. De energieaudit leeft op zijn minst de volgende stramienen na:

  1. De naam en het adres van de energieauditeur, alsook zijn erkenningsnummer;

  2. De ligging en een technische beschrijving van de vestiging;

  3. Het jaarlijkse energieverbruik gemeten gedurende de laatste drie jaar, uitgedrukt in eindenergie, primaire energie en CO2;

  4. De analyse van het energieverbruik voor het verschillende gebruik in de vestiging;

  5. De vaststelling van verbeteringsmaatregelen;

  6. Voor elk van deze maatregelen:
        a. een technische beschrijving;
        b. de investeringskosten;
        c. de totale energiebesparing en per energiedrager, uitgedrukt in eindenergie, primaire energie en CO2 en in euro;
        d. de gewone terugverdientijd;
        e. de gewone terugverdientijd waarin investeringshulp en andere mogelijke belastingverminderingen zijn opgenomen.
        f .e
en raming van de betrouwbaarheid van de resultaten.

  7. Een actieplan met daarin de rendabele maatregelen die volgens de gedefinieerde methodologieën vastgesteld zijn;

  8. De besparingsdoelstelling die uit het actieplan voortvloeit, uitgedrukt in eindenergie, primaire energie, in CO2, in euro en in percentage.

Bijlage 2, die achteraan dit document is toegevoegd, vat de minimumcriteria voor energieaudits nogmaals samen.

4. Externe controle en sancties?

De audit moet uiterlijk op 31/12/2017 aan het BIM worden bezorgd en vervolgens om de 4 jaar worden bijgewerkt. De conformiteit van de energieaudit wordt door het BIM gecontroleerd. BIM zal nagaan of de energieaudit voldoet aan de minimumcriteria van de Europese Richtlijn 2012/27/EU.

Ondernemingen die hun verplichting tot het uitvoeren van een energieaudit niet nakomen, riskeren een geldboete tot 100.000 euro.

Samenvattend

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

e-mail: info@encon.be - tel: +32 (0) 89.410.820