Technologiefederatie Agoria Vlaanderen houdt jaarevent in duurzaamste kmo-gebouw van Europa

Bilzen, 28 juni. Onder het motto “er is geen planeet B, wel een planeet T,” organiseerde technologiefederatie Agoria Vlaanderen deze week haar jaarevent in Infinity, het duurzaamste kmo-gebouw van Europa. CEO’s van over het hele land reisden af naar Bilzen om ideeën uit te wisselen rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Boodschap van de dag: de technologische sector heeft een sleutelrol op vlak van duurzaamheid, en kan daarmee veel maatschappelijke impact maken.

Planeet T – met de T van Tech - is een planeet die mede dankzij het maatschappelijk engagement van de technologische industrie een toekomst heeft. Het was dus niet toevallig dat een event met dit thema plaatsvond in Infinity, het gloednieuwe kantoor van energiespecialist Encon. Sandra Deraeve, HR Manager en Infinity Manager: “Het doet mij enorm plezier dat wij de facilitator mogen zijn van deze bijeenkomst. Want Infinity is er het levende bewijs van dat technologie een essentiële bijdrage kan leveren aan duurzaamheid, en een toekomst mogelijk kan maken voor de volgende generatie.”

Zoals we van Infinity gewend zijn, speelden kinderen – als vertegenwoordigers van de volgende generatie - tijdens dit event opnieuw een belangrijke rol. De gasten werden welkom geheten door Julie en Tove, klimaatkinderen avant la lettre, die met hun welkomstwoordje al meteen de toon zetten door de ondernemers in de zaal aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. In zijn inleidende woordje focuste Peter Demuynck, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen, op het feit dat maatschappelijk ondernemen goed is voor mens en planeet, en tegelijk ook de concurrentiekracht en waarde van bedrijven substantieel kan verhogen.

Er volgden een aantal interessante bijdrages waarin ondernemers hun best practices en duurzaamheidsstrategieën deelden met het publiek. Zo was er Wouter Ghyoot, Group Director Sustainable Value Chain bij Umicore, een Belgisch bedrijf dat wereldspeler is op het vlak van materiaaltechnologie en recyclage. Ghyoot benadrukte tijdens zijn speech dat duurzaam ondernemen Umicore vooral een competitief voordeel oplevert. Hier kon gastheer Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder van Encon, zich uiteraard volledig bij aansluiten: “dit is natuurlijk waar wij al jaren het bewijs van leveren: ecologie en economie gaan hand in hand. Het is vandaag perfect mogelijk om maatschappelijk en financieel rendement te combineren.”

Pascale Van Damme, CEO Dell Belux, vertelde vervolgens hoe de computerfabrikant duurzaamheid in de praktijk brengt door oceaanplastics in verpakkingen te verwerken. Dell verwacht in de komende 5 jaar 1,5 kg aan oceaanplastic te hergebruiken, meldde Van Damme. Bruninx: “Het is fantastisch om te horen hoe steeds meer grote bedrijven investeren in duurzaam ondernemen. Maar ook voor kmo’s is het rendabel, daar leveren wij elke dag weer het bewijs van.”

Het event werd afgesloten met een netwerkreceptie in het stijlvol ingerichte - en uiteraard uitzonderlijk duurzame - bedrijfsrestaurant van Infinity. Tijdens de receptie werden de aanwezige CEO’s door kinderen uitgenodigd om een selfie te maken en hun commitment voor duurzaamheid vast te leggen. Er werden tijdens de middag in Infinity nog veel duurzame plannen gesmeed waarvan we er hopelijk gauw veel zullen zien materialiseren.

Alle foto's van het jaarevent zijn hier terug te vinden.

Infinity-Building
Agoria
Receptie
Lichtshow Agoria
Peter Demuynck - Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen
Robin Bruninx - CEO Encon
Rondgang in Infinity-Building
Receptie Agoria