Back to overview Nieuws

Nieuw én duurzaam kantoorgebouw voor Tribù

Producent van exclusief en duurzaam tuinmeubilair Tribù, winnaar van de prestigieuze Ambiorixprijs, vierde haar 50-jarig jubileum met een nieuw kantoorgebouw. Encon voorzag het gebouw van een milieuvriendelijk verwarmings- en koelingssysteem en andere energiezuinige technieken. Een mooi voorbeeld van zowel kostenbesparingen in combinatie met CO2-besparingen.

Exclusieve tuinmeubelen met een beperkte ecologische voetafdruk

Het nieuwe gebouw van Tribù weerspiegelt perfect waar het bedrijf voor staat. De opmerkelijke architectuur en inrichting ademen dezelfde discrete luxe uit die zo kenmerkend is voor de duurzame producten van Tribù. Encon zorgde voor de integratie van energiezuinige technieken zodat duurzaamheid verder doorsijpelt in de volledige organisatie.

The art of leisure

Tribù biedt exlusief, high-end tuinmeubilair aan. Met succes, want het Limburgse bedrijf behoort tot de wereldtop. Het wordt geëxporteerd naar meer dan 60 landen en indrukwekkende klanten waaronder gerenommeerde 5-sterrenhotels en multinationals. Het nieuwe kantoor met bijhorende toonzaal vinden we in het Limburgse Bilzen. Mark Merckx en Nicolas Schuybroek van NS-architects waren respectievelijk aangesteld als vormgever/interieurarchitect en architect voor de nieuwbouw. Tribù koos voor een tijdloos gebouw in beton, met strakke lijnen en kamerhoge ramen. Binnen zorgen veel natuurlijk daglicht en natuurlijke materialen voor een warme sfeer waarin iedereen zich thuis voelt. Op het gelijkvloers van het twee verdiepingen tellende gebouw vinden we de werkplekken. Op de eerste verdieping komen de prachtige collecties perfect tot hun recht in een showroom van 1000 m2. Encon zorgde ervoor dat het niet alleen een esthetisch verantwoord, maar ook een ecologisch verantwoord gebouw werd door het feit dat de technieken werden aangepast aan het architectuurontwerp. Alle technieken werden netjes weggewerkt zodat de esthetiek perfect bewaard bleef.

De kracht van Encon

In de wereld van de hernieuwbare energie is het niet altijd eenvoudig om door de bomen het bos te blijven zien. De technieken zijn talrijk en kunnen op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden. Elk concept heeft zijn voor- en nadelen en bijhorende kosten en baten. Robin Bruninx, general manager Encon: “We starten daarom steevast met een haalbaarheidsstudie. Alle mogelijkheden en de bijhorende voor- en nadelen, investeringskosten en terugverdientijden werden netjes op een rijtje gezet zodat Tribù op een gegronde manier een juiste keuze kon maken.”

Voor productie van de verwarming en koeling wenste Tribu geothermie toe te passen. Door middel van een boorgat-energie-opslag (BEO-veld) in combinatie met een warmtepomp wordt er op een zeer efficiëntie manier gekoeld en verwarmd in het gebouw.

“Eenmaal het concept gekozen is, wordt er een gedetailleerd lastenboek opgesteld met een raming van het budget. Een 5-tal installateurs wordt gevraagd om een offerte op te maken. Deze worden zorgvuldig bestudeerd en met elkaar vergeleken zodat er een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. Een finale negotiatie door Encon zorgt ervoor dat het concept tegen de scherpste prijs kan worden uitgevoerd.”

Energie uit de bodem

Gebruik maken van geothermie reduceert de energiekosten drastisch door optimaal gebruik te maken van de aanwezige bodemenergie. Water circuleert tot 150 meter diepte door een gesloten leidingnet voor het naar een water/water warmtepomp wordt geleid en in bruikbare energie wordt omgezet. Doordat de temperatuur van de ondergrond altijd zo’n 12° bedraagt, in plaats van de buitentemperatuur die veel kouder is, heeft het water al een hogere temperatuur voor het de warmtepomp bereikt. De warmtepomp onttrekt de warmte uit het gecirculeerde water en zal dit opwaarderen naar een hogere temperatuur van +/- 40 °C. Door het gebruik van de bodem als warmtewisselaar gaat de warmtepomp veel efficiënter werken dan een lucht/water warmtepomp.

De Coëfficiënt of Performance (COP) maakt dit duidelijk. Bij een warmtepomp die gebruik maakt van de omgevingslucht, bedraagt de (seizoens) COP 2,7. Met 1 kWh elektriciteit kan er 2,7 kWh thermische energie geproduceerd worden. Koppel je de warmtepomp aan een BEO-veld, dan haal je een COP van wel 4,5 à 5. Door het onttrekken van de warmte zal de temperatuur in de grond afnemen tot het einde van het stookseizoen naar 6 tot 8 °C.

Goedkoop koelen

Met BEO kan je niet alleen voordeliger verwarmen, je kunt je gebouw ook heel goedkoop koelen. De strenge eisen op vlak van isolatie zorgen er vandaag voor dat het koelen van een gebouw een steeds grotere uitdaging wordt. Tijdens de zomerperiode is de ondergrond een stuk koeler dan de omgevingslucht. De warmtepomp wordt ontkoppeld en het water, dat door de koelere ondergrond circuleerde, gaat rechtstreeks naar het afgiftesysteem. Dit gebeurt dus zonder de tussenkomst van een warmtepomp of koelmachine. Dat maakt de efficiëntie voor de productie van koude zeer hoog aangezien enkel de energie van een circulatiepomp nodig is om de koude te produceren. De COP in de zomerperiode bedraagt daardoor tussen de 20 en 25 en is dus 5 tot 7 keer efficiënter dan een traditionele koelinstallatie. Deze manier van koeling wordt ook natuurlijke of passieve koeling genoemd. Doorheen het koelseizoen zal de ondergrondse temperatuur terug toenemen tot een 14°C en wordt de ondergrond in balans gehouden.

Doorgedreven kost-efficiëntie

Eén kWhth aan warmte kost je bij een gewone warmtepomp zo’n 0,04 €. De kostprijs is vergelijkbaar met die van aardgas, maar de CO2 impact van een warmtepomp ligt een stuk lager. Een warmtepomp is dus sowieso een meer duurzame keuze. Wie de warmtepomp koppelt aan een BEO-veld ziet de energiekost dalen naar zo’n € 0,026 per kWhth.

Eén kWhth aan koude kost je bij een traditionele koelinstallatie ongeveer 0,03 €. Bij een warmtepomp gekoppeld aan een Beo-veld moet je enkel de pompenergie in rekening brengen, waardoor de kostprijs van koude reduceert tot 0,006 €/kWth.

Verhoogde subsidies

De aanleg van een Beoveld is financieel ook een zeer interessante optie. Sinds oktober 2017 is de ecologiepremie voor geothermie zelfs verhoogd tot 55% voor KMO’s en 45% voor grote ondernemingen. Vervolgens kan je dit combineren met een verhoogde investeringsaftrek van 14,5%. De investering is gemiddeld terugverdiend binnen de 6 à 7 jaar.

Let op de dimensionering

Wil je het maximale uit de BEO halen, dan is een juiste dimensionering cruciaal. De circulatie van koud of warm water door de ondergrond zal na verloop van tijd immers een impact hebben op de temperatuur van de ondergrond. Afhankelijk van je energiebehoefte, heb je een groter of kleiner aantal putten nodig om de temperatuur van de ondergrond binnen de juiste grenzen te houden. Onttrek je tijdens de zomer koelte uit de bodem, dan zal de bodemtemperatuur na verloop van tijd stijgen. Heb je te weinig putten dan kan deze oplopen tot zo’n 17 à 18°, wat te hoog is om nog te kunnen koelen. Met een correct aantal putten kan je het hele jaar door optimaal warmte en koude bufferen in de ondergrond. Deze gebruik je vervolgens om de temperatuur van je gebouw op peil te houden.

Duurzame LED verlichting

Tribù koos niet alleen voor een duurzame manier van verwarmen en koelen, het bedrijf pakte ook een andere belangrijke energievreter aan. Het nieuwe gebouw werd uitgerust met energiezuinige en intelligent gestuurde LED-verlichting. Bij Tribù zie je voortaan alleen nog kunstlicht branden als er onvoldoende daglicht is en er effectief ook mensen aanwezig zijn in de ruimte.

Facts & Figures

Duurzame verwarming en koeling met BEO en een warmtepomp:

  • levert Tribù een jaarlijkse besparing 55% tov tradioneel systeem
  • en zorgt voor 19 000 kg minder CO2 per jaar, een daling van 70%;
  • verdient zich na 6 jaar terug;
  • geniet van investeringsaftrek en ecologiepremie (voor KMO’s).
0