KRC speelt een milieuderby met het Genkse energiestudiebureau Encon

KRC Genk werkt aan het energiezuinigste stadion van het land

Genk — Voetbalclub KRC Genk is net gestart met een onderzoek dat moet aantonen hoe de Cristal Arena het energievriendelijkste voetbalstadion van het land kan worden. Het doet daarvoor een beroep op stadsgenoot Encon, een energiestudiebureau gespecialiseerd in energiebesparingen voor industriële toepassingen en grote kantoorgebouwen.

Voetbalclub KRC Genk heeft zich tot doel gesteld om de energievriendelijkste club van het land te worden. Encon, een gerenommeerd studiebureau gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten voor industriële toepassingen en grote gebouwen, licht op dit ogenblik het volledige stadion en alle activiteiten van de club door om te kijken waar de club energiezuiniger kan werken.

Het energiezuinig maken van een voetbalstadion is een behoorlijke uitdaging. Nadelig voor het energieverbruik is dat er eigenlijk geen gelijkmatige benutting is: het gebruik van een belangrijk stuk van de infrastructuur concentreert zich op één piekmoment van slechts enkele uren, één maal om de 2 weken. Het volledige gebouw moet, voor de komst van de supporters , gedurende een flink stuk van het jaar niet alleen worden verwarmd. De aanwezigheid van zoveel mensen vraagt ook om ventilatie en wat later op de avond zelfs om koeling. Daarnaast is er de terreinverlichting, maar ook onvermoede verbruikers zoals de koelinstallaties voor de dranken, de verwarming van het veld en de buitenverwarming van de loges vragen om heel wat energie.

Voorzitter Herbert Houben: “We denken al langer na over ons energieverbruik. Maar de discussies vandaag over het uitvallen van het elektriciteitsnet tonen nog maar eens aan hoe belangrijk energie en energieverbruik in onze maatschappij zijn. Als club wilden we hier onze verantwoordelijkheid in opnemen. Daarom hebben we Encon aan het werk gezet om te onderzoeken op welke plaatsen we ons energieverbruik verstandiger kunnen aanpakken. En daar zitten verrassende oplossingen bij die we nu verder gaan onderzoeken. Zo wordt bekeken of we het veld in winterse omstandigheden niet kunnen verwarmen met water dat we via boringen eerst opwarmen in de ondergrond. Diezelfde installatie kunnen we in de zomer dan gebruiken om onze gebouwen te koelen. Maar ook de isolatie van het gebouw, de verwarmingsinstallaties, de koelinstallaties voor drank en voedsel, en de verlichting worden onder de loep genomen. We willen eveneens onze terreinverlichting vervangen door LED-verlichting. Of we ook echt CO2-neutraal kunnen worden hangt vooral af van de mogelijkheden die we hebben om zelf hernieuwbare energie te produceren”, gaat Voorzitter Houben verder. “Een eigen windturbine is voor ons wellicht niet mogelijk. Wel onderzoeken we of we zonnepanelen kunnen installeren boven op het stadion. Of we daarmee ons volledige energieverbruik zullen kunnen compenseren is nog maar de vraag. We willen in ieder geval wel de club worden die het minste energie verbruikt!”

Robin Bruninx, CEO van Encon — met hoofdzetel in Genk — is fier dat KRC Genk deze stap zet: “Energiebesparingen zijn erg rendabel. De besparingen zijn zo groot dat de investering zichzelf vrij snel terug verdient. Toch zien we dat de meeste bedrijven en instellingen in Vlaanderen nog aarzelen om dit soort investeringen door te voeren. Het is ook wel begrijpelijk. In tijden van crisis wil iedereen zijn geld aan de kant houden voor de kernactiviteiten. Als bedrijven de stap zetten en naar ons toe komen voor een project, spelen milieu-overwegingen dan ook minstens een even belangrijke rol als de besparing zelf. Dat een voetbalclub, waar toch iedereen naar opkijkt, nu ook dat signaal geeft is dit natuurlijk schitterend. Dat dit signaal dan ook nog eens komt van ‘ons’ Genk is helemaal de kers op de taart. Zo wordt Genk nog meer de officieuze hoofdstad van duurzaam energiegebruik.”

Dat het KRC Genk menens is met de energiebesparing blijkt uit het feit dat er bij de doorlichting niet alleen wordt gekeken naar verbeteringen aan de installaties, maar dat ook wordt onderzocht waar het wijzigen van menselijk gedrag energie kan besparen. Voor die mogelijkheden zullen dan specifieke sensibiliseringscampagne worden uitgewerkt.

Over Encon
Encon is een Belgisch energiestudiebureau, gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten en hernieuwbare energieproductie voor bedrijven. Encon is actief in heel Europa en werkt voor bedrijven zoals Bombardier, Bayer, Ikea, Vaessen Industries, Heinz, Groep Essers, … . Het bedrijf heeft vestigingen in België en een zusterbedrijf in Nederland.

Meer informatie: neem contact op met
- Voor Encon: Robin Bruninx, +32(0)89.410.820 - robin.bruninx@encon.be
- Voor KRC Genk: Herbert Houben, +32(0)89.848.410 - Herbert.Houben@krcgenk.be

 

Lees het persbericht hieronder