Knack: "ENCON heeft het duurzaamste gebouw in Europa"

Knack artikel 14/11/2019 - OPLOSSING: energieneutrale gebouwen

De cijfers voor de emissies, de kosten en de besparingen zitten in de berekeningen zitten voor ledverlichting, warmtepompen,isolatie, groene daken, enzovoort. Ervan uitgaand dat 9,7 procent van alle gebouwen tegen 2050 energieneutraal is, dan zou dat een reductie van 7,1 gigaton aan CO2-emissies opleveren (en op plaats 36 uitkomen).

PLAATS 79 in de Drawdown-lijst

Het meest duurzame kantoorgebouw van Europa staat in Bilzen en draagt de naam Infinity, omdat het bedoeld is als een ‘oneindig’ duurzaam pand. Het is het hoofdkantoor van Encon, een adviesbedrijf voor energiebesparingen, hernieuwbare energie en duurzaamheidsprojecten. Het gebouw wekt dankzij een eigen windturbine, drie suntrackers en geothermie meer energie op dan het zelf verbruikt.

“Iedereen kan een energieneutraal kantoor bouwen”, stelt voorzitter en gedelegeerd bestuurder Robin Bruninx. “En iedereen zou dat ook moeten doen.” Hij voegt eraan toe dat Infinity nog verder gaat. Het gebouw is een van de slechts 33 kantoren in de wereld die het hoogste certificaat kreeg van het Europese duurzaamheidslabel BREEAM. Het is zelfs uniek, omdat het ook het Amerikaanse LEED-label haalde.
“Dat betekent dat we in duurzaamheid zowat vijftien jaar voorlopen op de markt.”

Europa heeft de lijn uitgezet met de doelstelling tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Klimaatneutraal zijn is volgens Bruninx haalbaar voor ondernemingen: “Je kan perfect de CO2-uitstoot van je activiteiten en gebouwen berekenen. Dan is het kwestie van te investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Het saldo kan je compenseren.” Bovendien komt de koers van beursgenoteerde bedrijven steeds meer onder druk wanneer ze onvoldoende inspanningen leveren om hun werking en producten te verduurzamen. “Het gevolg is dat zij streven naar CO2 neutraliteit, én dat ook van hun leveranciers en onderaannemers verwachten. Dus moet je daar nu mee bezig zijn, zodat je klaar bent wanneer die vraag van je grootste klant komt”, stelt Bruninx.

Duurzaamheid heeft uiteraard een prijs: Infinity kostte, exclusief de windturbine,
5,2 miljoen euro. Ongeveer 1 miljoen ging naar de extra investeringen in duurzaamheid: geothermie, energiebesparing en de vereisten voor BREEAM en LEED-certificaten. “Toch kan ik het iedereen aanraden. Investeringen in energie efficiëntie en hernieuwbare energie hebben doorgaans een rendement van 10 tot 25 procent. Als je ebitda-marge lager ligt, is het dus zelfs een no-brainer. Door die extra investeringen is het gebouw 20 procent hoger gewaardeerd, waardoor we 100
procent van de kosten konden lenen. Maar de grootste impact had te maken met het personeel. Vroeger hadden we vier of vijf sollicitanten per maand, nu vijf keer zoveel.”
 

Bron: Huysmans, L. (2019). Trends: Duurzaamheidspionier Paul Hawken strijdt met project drawdown tegen broeikasgassen. Geraadpleegd 14 november 2019, https://trends.knack.be/economie/beleid/met-welke-maatregelen-kunnen-we-het-best-de-klimaatverandering-aanpakken/article-longread-1531481.html