Grote bedrijven dienen tegen eind volgend jaar een energie-audit te laten uitvoeren

Vierjaarlijkse energie-audit verplicht voor alle grote ondernemingen (Energie-efficiëntierichtlijn)

De nieuwe Europese Energie-efficiëntierichtlijn bepaalt dat alle grote ondernemingen tegen 5 december 2015 voor de eerste keer een energie-audit moeten laten uitvoeren. De energie-audit moet daarna om de 4 jaar herhaald worden.
De lidstaten kunnen bovendien eisen dat tijdens de energie-audits onderzocht wordt of het technisch en economisch haalbaar is om het bedrijf aan te sluiten op een bestaand of gepland stadsverwarmings- of stadskoelingsnetwerk.

De energie-audit moet uitgevoerd worden door gekwalificeerde of geaccrediteerde deskundigen, of onder de supervisie van onafhankelijke instanties die opgericht werden op grond van de nationale wetgeving. Om een goede kwaliteit te garanderen, moeten de lidstaten transparante, niet-discriminerende minimumcriteria opstellen voor het uitvoeren van de audits. “Als een lidstaat oordeelt dat het nationale niveau van technische deskundigheid, objectiviteit en betrouwbaarheid niet volstaat”, zorgt hij ervoor dat hij tegen 31 december 2014 regels afkondigt voor de certificering of accreditatie van de energie-auditdeskundigen, mét passende opleidingen.
Grote ondernemingen die een energie- of een milieubeheerssysteem toepassen dat gecertificeerd werd volgens internationale of Europese normen, zijn vrijgesteld van de aparte energie-auditverplichting.

Kmo’s worden niet gedwongen om energie-audits uit te voeren. De lidstaten mogen hen wel aansporen om dat toch te doen, via subsidies. Europa beschouwt als kmo’s: alle ondernemingen waarin minder dan 250 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet, 50 miljoen euro, of het jaarlijkse balanstotaal, 43 miljoen euro niet overschrijdt.
De lidstaten moeten de Energie-efficiëntierichtlijn tegen 5 juni 2014 omgezet hebben in nationaal recht. De eerste energie-audit moet klaar zijn op 5 december 2015.

Bron: Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende de energie-efficiëntie, tot wijziging van de Richtlijnen 2009/125/EG (Ecodesignrichtlijn) en 2010/30/EU (Energieprestatierichtlijn) en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG (WKK-richtlijn) en 2006/32/EG (Energiedienstenrichtlijn), Pb.L. 14 november 2012, afl. 315 (art. 8, 16 en 28 en bijlage VI bij de Energie-efficiëntierichtlijn). “