Energiespecialist Encon voorziet wellnesscomplex Elaisa van duurzame technieken

Afgelopen najaar opende Elaisa Energetic Wellness haar deuren. Een wellnesscomplex, uniek in Europa, waar alles draait om energie, geometrie en harmonie met de natuur. Energiespecialist Encon stond in voor alle technieken in dit uitgestrekte complex met vele sauna’s, baden en ontspanningsruimtes. “Een uniek project waarbij we tot het uiterste zijn gegaan om ook achter de schermen de energie af te stemmen op de natuur en de geometrie van het gebouw”, zegt Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder van Encon.

Al vanaf het begin van het bouwproject in 2012 werd duurzaamheidsexpert Encon betrokken bij de totstandkoming van Elaisa. Dankzij die vroege betrokkenheid van in de conceptfase kon Encon het project tot een bijzonder hoog niveau brengen. Op het vlak van comfort, maar ook op het vlak van duurzaamheid. Dat bleek technisch gezien een behoorlijke uitdaging: het complex is immers maar liefst 7.000 m2 groot en ligt middenin de natuur, met uitzicht op een groot meer.

Uiteraard moet bij zo’n uniek project alles kloppen, ook achter de schermen. Een perfecte taak dus voor Encon, dat gespecialiseerd is in de nieuwste duurzame technieken en zich bovendien met veel passie inzet voor de bestrijding van het klimaatprobleem. Dit beaamt Jean-Luc Kumpen, eigenaar Elaisa Energetic Wellness: “Bij Elaisa staat energie centraal, en dus zijn we op zoek gegaan naar een leverancier die ons kon ondersteunen om de energie van de andere soort – en dan bedoel ik warmte, kou, enzovoort. – op onze filosofie aan te laten sluiten. En die hebben we met Encon gevonden.”

Een ambitieus project met flink wat uitdagingen

“Een wellnesscomplex is vanwege het gebruik van diverse technieken altijd een uitdaging,” zegt Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder van Encon. “Zowel de koeling, de verwarming, de ventilatie als de vochthuishouding moeten goed op elkaar zijn afgestemd.” Encon kon dit huzarenstukje realiseren door oplossingen op maat van dit unieke project uit te werken. Daarbij wordt bijvoorbeeld energie uit het meer gebruikt voor de klimatisatie. Die wordt bovendien gecombineerd met een warmtekrachtkoppeling.

Maar de uitdaging werd zo mogelijk nog groter: het project werd in de bouwfase meerdere keren uitgebreid. Dit erkent ook Kumpen: “Elaisa was oorspronkelijk iets kleiner gepland, en het is dus tijdens de bouw ook een aantal keer uitgebreid. Elke keer die aanpassingen doen is niet heel simpel, maar Encon heeft zich heel flexibel opgesteld en het resultaat mag er zijn.” Bruninx: “een extra vermelding voor de flexibiliteit en proactieve instelling tussen Frank Didden en Huub Franssen die het project begeleid hebben is hier op zijn plaats. Hun aanwezigheid heeft dit project tot het succes gemaakt dat het nu is.”

Infinity, experience center duurzame energie

Encon is uiteraard geen vreemde als het aankomt op het realiseren van ambitieuze bouwprojecten. Met het kantoorgebouw Infinity zette de energiespecialist haar eigen experience center neer, waar de nieuwste technieken rond duurzame energie te bewonderen en te ervaren zijn. Een leuk weetje is nog dat Encon haar medewerkers aanspoort om die ‘energie van de andere soort’, waarin Elaisa zich specialiseert, ook zelf eens aan den lijve te ondervinden. Vrij letterlijk, in dit geval. “Een goede balans tussen lichaam en geest vormt de basis van ons duurzame HR-beleid,” aldus Sandra Deraeve, HR manager en Infinity manager. “We sporen onze medewerkers dus aan om zeker eens een bezoek te brengen aan Elaisa.”