Back to overview Nieuws

Belgische EOC wint prestigieuze Greenlight Annual Award 2013 van Europese Commissie voor haar energiezuinige verlichting

Oudenaarde – Frankfurt — Deze week maakte de Europese Commissie, tijdens de 8e Internationale conferentie voor Energie-efficiëntie (IEECB'14) in Frankfurt de winnaars van de Greenlight Awards 2014. Bij de 7 Europese winnaars van deze prestigieuze award hoorde ook het Oost-Vlaamse EOC-Group. Het bedrijf produceert onder meer compounds, latex, emulsions, surfactants en adhesives voor de industrie. Voor het derde jaar op rij slepen klanten van energiestudiebureau Encon de felbegeerde prijs in de wacht

Het Green Light Programma van de Europese Commissie wil bedrijven en organisaties overtuigen om energievriendelijke verlichting te plaatsen in hun gebouwen. De Green Light Award zet jaarlijks de belangrijkste projecten van over heel Europa in de kijker.

Dit jaar beloont de commissie ook het Belgische EOC voor haar investeringen in duurzame energie. EOC, producent van compounds, latex, emulsions, surfactants en adhesives,  liet haar verlichting analyseren en investeerde vervolgens in gloednieuwe, energiezuinige verlichting in 3 magazijnen in haar vestigingen in Oudenaarde en Evergem. Partner voor deze relighting-projecten was Encon, een energiestudiebureau gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten en hernieuwbare energieproductie bij bedrijven.

Opmerkelijk besparingsresultaat voor EOC

Guy Van Hecke, energieverantwoordelijke van EOC, is verheugd met de gerealiseerde besparing én de Greenlight Award. “Op de site in Oudenaarde zorgde deze relighting voor een besparing van 17 ton CO2 per jaar. In Evergem besparen onze nieuwe installaties respectievelijk 69 en 77 ton CO2 per jaar. In tegenstelling met wat men zou denken is het ‘lichtcomfort’ net toegenomen: op de werkplaatsen is er meer licht en de verlichting zorgt voor minder hinderlijke schaduw. Maar voor ons is ook het milieuaspect van zeer groot belang. Wij vinden dat we als bedrijf moeten bijdragen aan een beter leefmilieu waar we dat kunnen. In de toekomst zullen er overigens nog nieuwe projecten in die zin bij komen. Deze award is alvast een mooie appreciatie van onze inspanningen die ons motiveert om op de ingeslagen weg verder te doen.”

Encon als partner in duurzaam energiebeleid

Het toonaangevende energiestudiebureau Encon stond in voor de volledige studie én het uitvoeren van dit project. Encon is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Het is één van de slechts 10 erkende ‘main endorsers’ van relightings in heel Europa. Jaarlijks vallen verschillende klanten van Encon onder de genomineerden van de Greenlight Awards.

Davy Beuls, Manager Contracting bij Encon: “Te weinig bedrijven beseffen dit, maar relightingprojecten kunnen onvoorstelbare besparingen opleveren, met terugverdientermijnen van minder dan 2 jaar. Zonde dus dat vele bedrijven nog twijfelen om dergelijke investeringen te doen. De investeringen betalen zichzelf in geen tijd terug, besparen energie en het milieu, terwijl er letterlijk geld én energie vrijkomt voor hun corebusiness. Het is eigenlijk nauwelijks te begrijpen dat vele bedrijven aarzelen om dit soort investeringen uit te voeren. Bedrijven als EOC verdienen dan ook alle respect omdat zij wel de stap zetten naar een milieuvriendelijk en financieel interessant alternatief.”

 

Bekijk hieronder het persbericht

0