Back to overview Zonne-energie

Vaessen Industries

Zonne-energie Metaal Zonne-energie

Vaessen Industries met 40.000 m² zonnepanelen in één klap bij de grootste producenten van zonne-energie in ons land Op de daken van vijf van haar Belgische productiesites heeft Vaessen Industries niet minder dan 25.000 zonnepanelen geplaatst. Die leveren samen voldoende groene energie voor 1.400 gezinnen. Dit mega-project, Vassen Industries behoort in één klap tot de top 5 van de producenten van zonne-energie, kan niet zonder de nodige inhoudelijke en technische garanties. Daarvoor tekende studiebureau Encon.

Vaessen Industries is een jaar geleden gestart met een studie naar de mogelijkheden voor de productie van zonne-energie binnen de groep. De studie resulteerde in een project waarbij 100.000 m² aan beschikbare dakruimte van 5 productiesites van de groep wordt benut voor de installatie van zonnepanelen. Vaessen Industries investeert 15 miljoen euro in het project.

Stroom voor 1.400 gezinnen

In totaal gaat het om 25.000 zonnepanelen die samen 5 miljoen kiloWattuur (kWh) groene stroom per jaar produceren. De zonnepanelen zelf hebben een oppervlakte van 40.000 m², ruwweg dezelfde oppervlakte als 6 voetbalvelden. De installatie produceert voldoende energie om ongeveer 1.400 gezinnen permanent van stroom te voorzien. Daarmee wordt een CO²-uitstoot vermeden van circa 60.000 ton.

Het belang van goede garanties 

Gezien de omvang van het project wilde Vaessen Industries alles zeer goed plannen en niets aan het toeval overlaten. Om de rendabiliteit van het project te garanderen werd studiebureau Encon ingeschakeld. Het bedrijf, gespecialiseerd in duurzame energieprojecten, stelde de lastenboeken op en zorgde voor waterdichte garanties van alle leveranciers. Het bedrijf neemt ook de werfbegeleiding en oplevering van de installaties voor haar rekening.

Jos Vaessen, CEO van Vaessen Industries: “Objectief advies bij de keuze van de beste onderdelen, een goede begeleiding in verband met de geleverde garanties en toezicht met kennis van zaken op de installatie is interessant voor elk PV-project. Voor iets met de omvang van ons project konden we gewoon niet zonder die garanties.” Het project is om meer dan één reden van groot belang voor de groep. Vaessen: “Met dit project zullen we niet alleen duurzame energie produceren, maar zetten we zelf onze eerste stappen in de sector van de zonne-energie. We hebben een nieuw bedrijf, VI Solar, opgericht dat het projectmanagement van het project voor haar rekening neemt. Het is slechts een eerste stap in een nieuw industrieel avontuur  waarin we  hoogwaardige  PV producten en/of diensten willen  leveren. Limeparts en E-max, andere bedrijven uit de Vaessen Industries-groep produceren nu reeds onderdelen voor de onderconstructies van zonnepanelen.

Specialisatie van Encon

De project-engineering, het uitschrijven van lastenboeken en de werfopvolging tijdens de installatie van PV-projecten zijn een echte specialisatie van Encon geworden.

Robin Bruninx, General Manager van Encon: “In tegenstelling met wat nogal eens wordt aangenomen, zijn PV-projecten niet vanzelfsprekend rendabel. Alleen met het juiste concept, de juiste producten aangepast aan de situatie en de juiste leveranciersgaranties kan je als investeerder zeker zijn dat je investering ook wordt terugbetaald. De druk op de rendabiliteit wordt met de verwachte dalingen van de Groene Stroomcertificaten alleen nog maar hoger.

Bij Encon hebben we door de jaren heen een echt unieke expertise opgebouwd in de volledige begeleiding van grote PV-projecten. Omdat we zelf geen installaties plaatsen, kunnen we ook in alle vrijheid en objectiviteit werken. Precies omwille van de expertise en objectiviteit worden we ook regelmatig door banken ingeschakeld voor een ‘second opinion’ in verband met de risico’s en terugbetalingszekerheid van pv-projecten waarvoor financiering wordt gezocht.”