Duurzaam overnachten

Reizen blijft een belangrijk onderdeel van het huidige tijdverdrijf en ook binnen de bedrijfswereld is reizen in vele sectoren onvermijdelijk.  Tegelijkertijd groeit echter het besef dat dit niet zonder gevolgen is. Per definitie laat men een grote ecologische voetafdruk achter zodra je het hebt over reizen naar andere landen.

Net daarom wordt reizen een bewustere bezigheid voor consumenten waarbij men naar oplossingen zoekt om niet alleen de reis op zich maar ook het verblijf zo duurzaam mogelijk te maken en zo hun ecologische voetafdruk te minimaliseren.

De opkomst van deeltoerisme zoals Airbnb, ecotoerisme zoals boomhutten en andere groene verblijfsmogelijkheden, geven de hotelsector stof tot nadenken om in deze strijd om de consument mee op de kar van duurzaamheid te springen en zo klaar te zijn als hotel van de toekomst.

A-stay Antwerpen is het eerste hotel van wat een hotelketen zal worden, dat helemaal mee is in deze manier van denken. Een volledig Belgisch product dat als hotel van de toekomst een antwoord wilt bieden aan duurzame korte en lange verblijven. Zo leggen ze bij het verblijf de nadruk op tips van lokale handelaars, dragen ze efficiëntie hoog in het vaandel door nieuwe technologieën toe te passen en gebruiken ze duurzame materialen.

Voor de bouw van hun 2e hotel te Diegem en ook het 3e hotel in Moldavië werd Encon ingeschakeld voor de volledige begeleiding inzake BREEAM begeleiding vanaf ontwerp tot bouw en uiteindelijk finale certificering. BREEAM is een onafhankelijk internationaal certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet. Hierbij willen ze gaan voor een Excellent-label, het op een na hoogste label.

Ook werd op dat moment de vraag gesteld of het hotel in Antwerpen, dat al in bouwfase zat, ook nog kon gaan voor een BREEAM certificering. Vanwege de instap van Encon in latere fase waren bepaalde duurzaamheidsscores niet meer haalbaar. De rede hiervan is dat bepaalde parameters binnen de BREEAM-score te maken hebben met het ontwerp, de manier van bouwen en materiaalkeuze, die op dat moment niet meer aangepast konden worden. Toch behaalden zij dankzij vele inspanningen een BREEAM Very Good-certificaat. Dit onder meer door in te zetten op akoustiek, luchtkwaliteit, verlichting en verlaging van hun CO2-uitstoot.

Gasten worden steeds veeleisender en verwachten op een aangename en duurzame manier welkom te worden geheten. Door COVID-19 is duurzaamheid en veiligheid zelfs nog belangrijker geworden voor de consument. Doe hier inspiratie op hoe jouw hotel of bedrijf in de hospitality-sector toonaangevend kan zijn om zo mee te gaan met de toekomst. Speel in op deze groeiende vraag en ga voor een duurzaam verblijf en tijdsverdrijf.