Duurzame investeringen als duurzaam business model

De strijd om de consument wordt steeds intensiever, niet alleen bij productgerelateerde bedrijven maar ook binnen diensten. Onze maatschappij wordt steeds transparanter en consumenten zijn beter op de hoogte van wat ze kopen. Je differentiëren van de concurrent en opvallen in de menigte van dienstverlenende bedrijven blijkt een must.

Je aanbod en diensten verduurzamen blijkt hierbij onmisbare troef. Initiatieven zoals klimaatspijbelen, plasticvrije maanden en dikketruiendagen zorgen ervoor dat het groene besef bij consumenten steeds groter wordt en de schreeuw naar bewust en openlijk duurzaam ondernemen steeds luider.

Sinds de crisis in 2008 is KBC al gestart met duurzaamheid te implementeren in hun beleid tot vandaag de verregaande belofte dat hun duurzaamheidsprincipes helemaal ingebed zijn in alle activiteiten van de bank.

Dit gaat van verschillende projecten binnen KBC Real Estate waar Encon hen begeleidt bij het plaatsen van zonnepanelen op diverse kantoren en gebouwen tot het op poten zetten van nieuwe diensten.

Het klimaat heeft een grote impact op het bedrijfsmodel van vele ondernemingen, ook voor KBC. Dit maakte hen bewust van de hefboom die zij kunnen zijn om bedrijven over de streep te trekken naar duurzame investeringen.

Zo zijn zij samen met Encon in 2019 een structureel samenwerkingsverband gestart in de vorm van een pilootproject. Een volledig nieuwe business om grote bedrijven in hun portfolio aan te sturen om te investeren in een project rond duurzaamheid waarbij ze kunnen rekenen op een voordelige financiering van KBC. Dit sluit aan bij hun participatie aan de Collective Commitment To Climate Action waarbij banken het engagement aangaan om hun diensten af te stemmen op het Verdrag van Parijs waarbij we gaan naar een CO2-neutrale economie.

Een business model dat zijn vruchten afwerpt. Na een succesvol pilootproject van enkele maanden werd dit project verder uitgediept tot een consistente samenwerking. Zo zal er per regio een team worden opgesteld om de markt actief te gaan benaderen en hen te overtuigen van investering rond duurzaamheid op te starten.

Elke regiomanager van KBC wordt hier in opgeleid en bijgestaan door Encon om de juiste vragen te stellen en de behoeftes te detecteren. Vanaf september 2020 zal dit samenwerkingsverband zich verderzetten en een continue onderdeel worden van de dienstverlening binnen KBC.

KBC bewijst hier mee dat zij 100% achter de visie staan dat men niet kan groeien als bedrijf zonder op de boot van duurzaamheid te springen. Ecologie gaat hand in hand met economie en dat is de toekomst van de dienstensector.

Ook op zoek naar mogelijkheden om je bedrijf binnen de dienstensector te laten opvallen en mee op de groene kar te springen? Bekijk onze verschillende mogelijkheden om ook jouw diensten onder de loep te nemen naar een duurzame toekomst.