Back to overview Lotto Arena

Encon zorgde voor nieuwe, duurzame verlichting EK Volley – Lotto Arena Antwerpen

Energie besparen Andere Verlichting

De nieuwe verlichting geeft ons letterlijk én figuurlijk meer uitstraling

Encon zorgde voor nieuwe, duurzame verlichting EK Volley – Lotto Arena Antwerpen

De Yellow Tigers wonnen dit weekend hun twee eerste wedstrijden onder de nieuwe, hoogtechnologische led-verlichting van de Lotto Arena. Die verlichting blijkt een goede mascotte voor het Belgisch volleybal, want de eerste volleybalwedstrijd die begin juli onder de nieuwe verlichting werd gespeeld was de legendarische wedstrijd van de Red Dragons. Met de winst in die wedstrijd tegen Nederland, plaatsten de mannelijke nationale volleybalploeg zich toen bij de ‘final four’.

EK Volley 2015 onder Limburgse verlichting
De verlichting in de Lotto-Arena is nu al legendarisch. Vanuit technisch oogpunt is ze in België ook nog vrij uniek. De hoogtechnologische led-verlichting zorgt voor een zeer sterke, maar ook zeer egale verlichting. Met deze verlichting plaatst de Lotto Arena zich op internationaal niveau. Dat blijkt ook uit de reacties van de Red Dragons na die legendarische eerste wedstrijd. De commentaren zijn te zien in een filmpje dat door Lotto-Arena en de ontwerper en bouwer van de installatie Encon, werd gemaakt.

Hoe de nieuwe verlichting er kwam
Het CEV 2015 Volleybal Women’s European Championship vraagt voor haar wedstrijden zeer krachtige verlichting op het speelveld. De verlichting moet een gemiddelde lichtsterkte van 1.450 LUX halen. Eén en ander heeft te maken met de kwaliteit van HD-opnames die internationaal worden geëist. Bovendien moet het licht omwille van de speelkwaliteit ook nog eens gelijkmatig verdeeld worden en vraagt men een gelijkmatigheid van meer dan 80%.

Investering in kwaliteit, duurzaamheid en comfort
“Er zijn jaarlijks maar enkele events waar we met zo’n hoge verlichtingseisen te maken hebben”, vertelt Jan Van Esbroeck van Lotto Arena/Sportpaleis. “Het gaat dan altijd om sportwedstrijden van topniveau. Omdat dit soort events niet zo vaak voor komen huurden wij, net zoals alle andere sportarena’s, gewoon extra verlichting in voor de duur van de sportmanifestatie. Maar toen we zagen dat een LED-installatie die bijna dubbel zoveel licht produceert als de huidige installatie, ook maar de helft van de energie verbruikt, hebben we gewoon besloten om de bestaande installatie te vervangen en te investeren in een nieuwe LED lichtinstallatie. Zeker omdat ook het lichtcomfort voor de verschillende activiteiten sterk zou verbeteren.” Geert De Dobbeleer (algemeen directeur van de federatie én organisator van het EK) vult aan: "De nieuwe verlichting geeft het EK letterlijk en figuurlijk nog meer uitstraling." De verlichting werd uitgetekend door energiespecialist Encon. Zij plaatsten ook de nieuwe installatie. Jan Van Esbroeck: “Ze hebben niet alleen de meest geschikte, zuinige armaturen voor ons uitgezocht, maar hebben ook een computergestuurd sturingsysteem ontworpen zodat we voor alles precies de juiste hoeveelheid licht kunnen hebben. Van een sportwedstrijd op topniveau over de op- en afbouw van een concert tot veiligheidsverlichting wanneer er één persoon een donkere zaal binnen komt.” De relighting zorgt voor een maximale verlichting van 1450 LUX (bijna een verdubbeling van de huidige installatie), in te regelen op 6 verschillende lichtniveaus, in functie van de activiteit en noodzaak op dat moment. Door het feit dat het een volledige LED-relighting betreft, zal het energieverbruik aanzienlijk dalen. Dat spaart niet alleen geld, maar zorgt vooral ook voor een daling van de CO2-impact met 82 ton per jaar. Maar ook voor andere sportevents heeft de nieuwe verlichting zijn voordelen. De Lotto Arena is bijvoorbeeld de thuishaven van basketbalploeg Port Of Antwerp Giants. Bij basketbalwedstrijden is het de gewoonte om tijdens de time outs animatie te voorzien. Dan wordt de sportverlichting even uitgeschakeld en wordt die even vervangen door gekleurde animatieverlichting. De bestaande verlichting is geschikt om gedurende een lange periode te branden maar heeft problemen met korte uitschakelperiodes: het duurt niet alleen een tijdje vooraleer de verlichting weer op volle sterkte brandt, de levensduur van de lampen wordt ook drastisch ingekort door deze korte stops. De nieuwe LED-verlichting is hier totaal ongevoelig voor.

Halvering van vermogen, met een verdubbeling van lichtopbrengst
Het resultaat spreekt tot de verbeelding: een relighting met een verdubbeling aan lichtopbrengst, een stijging van het lichtcomfort en flexibiliteit, maar met een halvering van de operationele energiekost voor verlichting. De betrouwbaarheid van deze installatie is daarenboven van die orde dat men in principe de eerste 30! jaar geen armaturen meer zou hoeven te vervangen. Voor deze LED-armaturen werkt Encon samen met lichtfabrikant Trilux.

Voor meer en gedetailleerdere quotes kunt u kijken naar de getuigenissen
Encon begeleidt KMO’s en multinationals in hun energiebeleid: compliance, audits, engineering, contracting & integrale projectopvolging.