Back to overview Encon helpt ALDI aan meest duurzame industriegebouw van België

Encon lovend over het verregaande initiatief van winkelketen Aldi

Duurzaamheid Voeding BREEAM/LEED

Meest duurzame industriegebouw van België, bekroond met een BREEAM ‘Outstanding-score’

Energiespecialist Encon helpt ALDI aan meest duurzame industriegebouw van België

De opening van het nieuwe distributiecentrum van ALDI gisteren, dient als voorbeeld in een nieuw tijdperk. Het gebouw is het meest duurzame industriegebouw in België. “We zijn bijzonder fier dat we hieraan mochten meewerken. Wat ons betreft een voorbeeld dat navolging verdient.” zegt Robin Bruninx, CEO van Encon.

ALDI opende gisteren in aanwezigheid van Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie, het meest duurzame industriegebouw van België. De onafhankelijke certificatie-instantie BREEAM bekroonde het gebouw met de hoogst mogelijke graad van duurzaamheid. Encon begeleidde Aldi niet alleen bij het behalen van deze bijzonder hoge duurzaamheidsgraad. Het stond ook mee in voor het realiseren van het zonneproject op het dak van het gebouw.

Het nieuwe distributiecentrum van ALDI staat niet alleen voor de groei van de discounter en jobzekerheid in de regio, het toont ook dat steeds meer grote spelers op de duurzame kar springen. Dat is waar Bruninx het voor doet: “Het behalen van dit certificaat is allereerst natuurlijk een fantastische prestatie, waar wij met veel plezier aan hebben meegewerkt. Maar minstens even lovenswaardig is de ingesteldheid van ALDI: ze zetten die extra stap voor een betere wereld. En enkel met die mentaliteit kunnen we de impact hebben die nodig is. Dit voorbeeld sterkt mij ook in mijn missie dit concept wereldwijd te lanceren.”

Om in aanmerking te komen voor het duurzaamheidscertificaat, zorgde Encon voor de integratie van 90 duurzaamheidsparameters in het ontwerp en de bouw van het pand. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak (goed voor het jaarlijks energieverbruik van bijna 300 gezinnen), gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2 en werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten en een bijenhotel aangelegd.
De realisatie van het nieuwe gebouw van ALDI kostte 50 miljoen euro. Dat is een behoorlijke smak geld, maar wel één met bewezen rendement op de lange termijn. Frank Vissers, Managing Director van ALDI Turnhout: “Dit is een investering om onze medewerkers een gezonde, veilige en toekomstgerichte werkomgeving te bieden.” Lydia Peeters, Vlaams Minister van Energie, prijst de ambitie van de discounter: “De grote investeringen van vandaag betalen zich in de toekomst zeker terug: via een lagere energiefactuur, een aangenamere werkomgeving en een kleinere impact op het milieu.”

Het is niet verwonderlijk dat Encon mee achter een duurzaamheidsproject met zulke internationale uitstraling zit. “Aldi doet nu al waar wij ook andere bedrijven willen toe aanzetten.” gaat Bruninx verder. “Dit is de filosofie achter Infinity, ons kantoorgebouw dat het gebruik van duurzame technieken wil promoten en duidelijk wil maken dat iedereen dit kan doen, ook kleinere bedrijven. Maar het is goed dat er voorlopers als Aldi zijn. En daar willen we hen oprecht voor feliciteren.”