Back to overview Lindemans

Een project met vele aspecten

Energie besparen Metaal HVAC

Encon installeerde een nieuwe stoominstallatie die met een stoomproductie van 5 ton/h, een rendement van 98% haalt.

“We zochten een partner die openstond voor onze ideeën, oplossingsgericht meedacht én de skills in huis had om energie-efficiëntie op een juiste manier in ons uitdagende totaalproject te integreren. Encon bleek hierin de juiste keuze”

Om aan de stijgende buitenlandse vraag te voldoen, besloot Brouwerij Lindemans om haar productie uit te breiden. Het werd een totaalproject waarbij niet alleen de productiecapaciteit moest verdubbelen. Er zou ook een bezoekerscentrum bij komen. Belangrijk voor de opdrachtgevers was dat de uitbreiding een hoog comfortniveau zou halen en dat dat alles ook duurzaamheid en energie-efficiëntie zou kunnen gebeuren. En dat is waar Encon in beeld komt. In Encon vond Brouwerij Lindemans een partner aan wie het totale project van engineering tot realisatie kon worden toevertrouwd.

Een project met vele aspecten

Meer dan de helft van de productie van Brouwerij Lindemans, 57% om precies te zijn, gaat naar het buitenland, naar landen zoals de VS, China en Japan. Om aan de stijgende vraag vanuit die landen te kunnen voldoen, werd een uitbreiding van de productiecapaciteit onvermijdelijk. Om de productiecapaciteit te kunnen verdubbelen bleek een uitbreiding nodig met zo’n 6.000m². Het nieuwe gebouw omvat een nieuwe afvul- en verpakkingsinstallatie, extra opslagruimte, nieuwe kantoren, bijkomende personeelsruimte en ontvangst- en degustatieruimtes.

Brouwerij Lindemans stelde drie voorwaarden voor de realisatie van dit totaalproject: energie-efficiëntie, duurzaamheid en comfort.

Hoge eisen

Bouwerij Lindemans zocht voor deze plannen een partner die openstond voor haar ideeën, oplossingsgericht meedacht en energie-efficiëntie op een juiste manier in het totaalproject integreerde. Een partner die raad wist met alle technieken die in het project vervat zaten: van verlichting en elektriciteit over HVAC, stoomketels en persluchtcompressoren tot piping. Daarom koos Lindemans voor Encon. Niet alleen voor de studie en engineering. Encon stond na het uitvoeren van een engineeringstudie als projectmanager in voor de realisatie van het totaalproject.

Comfort voor werknemers en bezoekers

Om een werkomgeving comfortabel te maken voor werknemers en bezoekers, zijn twee aspecten belangrijk: verlichting en temperatuur. In het nieuwe gebouw zorgen verlichtingstoestellen met energiezuinige lampen gecombineerd met zorgvuldig gekozen reflectoren voor een verhoogde lichtopbrengst. De temperatuur wordt geregeld dankzij een KNX-sturing en nieuwe HVAC-installaties. Ventilo-convectoren werden in samenwerking met de interieurarchitect volledig geïntegreerd in het concept van elke ruimte en er kwam een condenserende aardgasketel in combinatie met een 4-pijpswarmtepomp. Op deze manier verhoogt het comfort op een energie-efficiënte manier gekoppeld aan de nodige milieuwinsten.

Bestaande systemen uitbreiden

Een nieuw gebouw vraagt ook de uitbreiding van een aantal bestaande systemen. Zo werd het elektriciteitsnet door een hoogspanningscabine versterkt van 400 naar 1250 KVA en 2000 A. Daarnaast voorzag Encon nieuwe inox leidingen met waar nodig de juiste isolatie voor stadswater, regenwater, aardgas, stoom, condensaat, CO2, perslucht, bier, CIP retour, hogedruk, loog en baansmeermiddel.

Stoominstallatie met een efficiëntie van 98%

Encon installeerde een nieuwe stoominstallatie die met een stoomproductie van 5 ton/h, een rendement haalt van 98%. Dankzij frequentiegestuurde voedingswaterpompen en een frequentiegestuurde low-NOx brander voldoet deze aan de strengste NOX-uitstoot normering en kan de stoomproductie in deellast worden verlaagd tot minder dan 1 ton/h. Door van stookolie over te schakelen op aardgas, werd het verbruik van de stoomketel verminderd met 400.000 kWh per jaar. Dit maakt dat de brouwerij jaarlijks al snel 108 ton CO2 minder uitstoot.

Energie-efficiënt, duurzaam en comfortverhogend

Het project dat Encon verzorgde voor Brouwerij Lindemans is een totaalproject in elke betekenis van het woord. Het omvat alle mogelijke technieken, de inpassing van een nieuw gebouw in een bestaand bedrijf en hoge eisen op het vlak van duurzaamheid, energie-efficiëntie en comfort. Encon nam al deze aspecten in rekening vanaf de engineeringstudie en slaagde er zo in om van het project bij Brouwerij Lindemans een toonbeeld te maken van een toekomstgerichte bedrijfsuitbreiding.