Back to overview Belorta

Belorta zet samen met Encon in op hernieuwbare energie

Energie besparen Voeding Verlichting

Encon installeerde een duurzame belichting bij Belorta. Een omvangrijk project, met een opbrengst die zich niet enkel financieel, maar ook inzake werkcomfort vertaalt!

BelOrta is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en tevens Europees marktleider. Met 370 personeelsleden en ruim 1350 actieve tuinders wordt een omzet gehaald van 400 miljoen euro. Haar maatschappelijke zetel is gevestigd te Sint-Katelijne-Waver, maar hiernaast heeft BelOrta ook sites te Borgloon, Zellik, Kampenhout, Fernelmont en Visé. Bijna 40% van alle Belgische tuinbouwproducten, verhandeld via het veilingwezen, worden via BelOrta verkocht. Hiervoor garanderen ruim 1350 actieve tuinders het hele jaar lang een aanvoer van meer dan 125 groentevariëteiten en 25 fruitvariëteiten.

VLEEN besparingstraject

Samen met 9 andere bedrijven neemt Belorta deel aan het VLEEN besparingstraject. VLEEN staat voor Vlaamse Lerende Energie-Efficiënte Netwerken met Encon in een adviserende rol. Bedrijven die deelnemen aan dit traject komen op reguliere basis samen om op zoek te gaan naar energiebesparingsmaatregelen. Eén van de projecten waarbij Belorta en Encon samenwerkten is het realiseren van een ‘relighting’. Gezien het groot aantal oppervlaktes aan bedrijfshallen dat Belorta nodig heeft om hun producten te ontvangen, te verwerken en ze daarna te distribueren naar hun klanten, was het energieverbruik van Belorta aangaande verlichting hoog. Voor hun is het erg belangrijk dat er toch voldoende verlichting in de hallen aanwezig is. Zo kunnen ze hun producten correct beoordelen. Labels, bonnen, enz. dienen goed leesbaar te zijn om het logistieke gedeelte vlot te laten verlopen. Ook hield Encon rekening in de berekeningen met een correcte kleurweergave van de producten.

Een verhoging van het lichtniveau, toch een besparing van 80% op het energieverbruik

De oude verlichtingsinstallatie met TL-armaturen werd door Encon in kaart gebracht, de bedrijfshallen werden opgemeten. Aan de hand van lichtberekeningen werd er door Encon een nieuwe verlichtingsinstallatie met LED-verlichting uitgewerkt en later ook gerealiseerd. De nieuwe installatie maakt gebruik van het daglicht in de hallen dat via de aanwezige lichtkoepels verkregen wordt. Er zijn aanwezigheidsmelders voorzien die de installatie sturen ifv de activiteiten en er is een intelligente aansturing van de verlichtingsinstallatie aanwezig. Door deze ‘relighting’ kon het energieverbruik op de verlichtingsinstallatie van 1,4GWh naar 0,2GWh gereduceerd worden. Dit komt overéén met een besparing van meer dan 80%.

Een volledig geautomatiseerde en geoptimaliseerde verlichtingsinstallatie

De werking van de verlichtingsinstallatie verloopt geheel automatisch en is geoptimaliseerd om een zo hoog mogelijke energiebesparing te behalen. Daarom werden onderstaande zaken voorzien:

Aanwezigheidsmelders:

Bij activiteit in een bepaalde zone van de bedrijfshal, zal de verlichting in deze zone aanschakelen. Is er inactiviteit in deze zone, dan zal de verlichting na een ingestelde tijd naar een verlaagd lichtniveau gestuurd worden. Is er dan nog geen aanwezigheid, dan zal de verlichting uitgeschakeld worden.

Daglichtsturing:

Op de verlichtingsinstallatie zijn daglichtmetingen voorzien. Zij meten de intensiteit van het daglicht dat via de lichtkoepels in de hallen gerecupereerd wordt. Ieder armatuur kan aan de hand van dimcurves naar keuze afzonderlijk gedimd worden. De dimming van ieder armatuur is afhankelijk van de positie van dat armatuur in de hal, bvb onder, naast of ver weg van een lichtkoepel. Doordat ieder armatuur apart aangestuurd kan worden, bekomen wij een constant lichtniveau op de werkvloer. De opbouw van dat lichtniveau is een continu variërende mix van de LED-verlichting en het gerecupereerde daglicht.

Intelligente sturing:

Via een touchpanel kan de status van de verlichtingsinstallatie centraal bekeken worden en indien gewenst kan hierop ingegrepen worden. Het touchpanel omvat verschillende beelden waarbij alle instellingen mogelijk zijn zonder programmatie of aanpassing van de bekabeling. Werkzones kunnen ingesteld worden en dimcurves gekozen. Ook de status van de verlichtingsinstallatie is op te volgen. De verlichting kan indien gewenst via een tijdsschema aangestuurd worden, er is een verlofkalender voorzien waarop men het automatisch inschakelen van de verlichting kan blokkeren. Creatie van controlezones met een specifiek lichtniveau, gangpadverlichting, veiligheids- en/of nachtverlichting zijn van hieruit allemaal instelbaar.

In het kort:

  • Relighting dmv LED-armaturen met intelligente sturing
  • Besparing van meer dan 80% op het energieverbruik van de verlichtingsinstallatie
  • Volledig geautomatiseerde verlichtingsinstallatie
  • Besparing op energiekosten van 145.528 € / jaar
  • Een verminderde uitstoot van 472.021 kg CO2 / jaar
  • Een terugverdientijd van 1 jaar en 6 maanden

Informatie over Belorta:

  • De grootste coöperatieve veiling (groenten, fruit en bio) van Europa
  • Locatie: Sint-Katelijne-Waver
  • 370 medewerkers en 1350 actieve tuinders zorgen voor een omzet van 400 miljoen euro