Duurzaamste logistiek gebouw in België

De druk op de logistiek blijft toenemen: alles moet sneller en duurzamer. Het distributiecentrum is hierbij een belangrijke schakel in de transitie naar een duurzame werking. Door hierin te investeren, maak je je bedrijf klaar voor een toekomst waarin consumenten steeds meer vragende partij zijn naar duurzaamheid. 

Uit een studie gepubliceerd tijdens de Paris Retail Week blijkt namelijk dat 70% van de klanten duurzaamheid als een belangrijke factor meenemen in de afweging tot aankoop. Dichter bij huis toont ook het onderzoeksrapport “Retail in 2030” dat 50% van de consumenten maatschappelijk verantwoord ondernemen, een belangrijk onderdeel vinden in de merkbeleving.
 

Onze maatschappij wordt steeds transparanter en consumentenhebben een betere kennis van onze consumptiemaatschappij en eisen – steeds luider - van bedrijven dat ze bewust en openlijk maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een voorbeeld voor vele bedrijven om te investeren in duurzaamheid, is Aldi. Naast de plaatsing van zonnepanelen en verschillende scans rond CO2 neutraliteit die zij samen met Encon realiseerden, werd ALDI ook geïnspireerd door een bezoek aan Infinity (link invoegen nr infinity artikel).  In 2017 hebben ze vervolgens Encon ingeschakeld voor de bouw van hun logistieke centrum te Turnhout.

Vanaf de ontwerpfase werd Encon betrokken bij het gaan voor een BREEAM-certificering, een onafhankelijk internationaal certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet. Duurzaamheidscertificering van gebouwen zorgt ervoor dat je je gebouw klaarstoomt voor de toekomst en de steeds strenger wordende milieuwetgeving zonder dat je achteraf nodeloze kosten moet doorvoeren om te voldoen aan de opgelegde eisen.

Duurzaamheid wordt bij BREEAM zeer breed bekeken, van materiaalgebruik tot welzijn van de medewerkers. ALDI voerde zo tal van maatregelen in op het vlak mens en milieu met de integratie van 90 parameters. Het gebouw van maar liefst 8 voetbalvelden groot investeerde onder andere in meer dan 4000 zonnepanelen dankzij de studie en begeleiding van Encon, waarbij de opbrengst van 1 kilowattuur gelijkstaat aan het jaarverbruik van 285 gezinnen. Ook gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2 en werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten en een bijenhotel aangeplant.

Dankzij de expertise van Encon behaalde het logistieke centrum een BREEAM Outstanding-certificaat.

Dat is het hoogste niveau en deze uitzonderlijk hoge score is voor weinig bedrijven weggelegd. Dat maakt van deze discounter dan ook een klasse voorbeeld van verantwoord ondernemen. Niet voor niks kregen ze de titel van duurzaamste industriegebouw van België  en Logistics Building of the year 2019.

Deze logistieke innovatie zorgt ervoor dat ALDI een referentie is die de extra stap zet, niet enkel naar een betere wereld, maar ook naar groei. Dit door een positieve impact te bereiken bij de medewerkers door een aangenaam klimaat te creëren waar men graag komt werken. Maar ook door jobzekerheid te garanderen in de regio door de beantwoorden aan de continue groei van het bedrijf.

Er zijn tal van innovatieve mogelijkheden die logistieke bedrijven kunnen doorvoeren zonder meteen een gloednieuw gebouw neer te planten. Door stap voor stap te werken aan de duurzame logistiek van de toekomst kunnen we vandaag al het verschil maken. Benieuwd hoe jij het verschil kan maken?