Call-systeem vervangt groenestroomcertrificaten vanaf mei 2021

Overweeg je om zonne-panelen te plaatsen en je bedrijf te verduurzamen? Dan heb je vandaag nog één kans om een weloverwogen keuze te maken tussen de huidige aanpak van groenestroomcertificaten en het nieuwe call-systeem.

Op 10 juli werd de wijziging van het energiebesluit gestemd door de Vlaamse regering. De uitwerking ervan krijgt nu meer en meer vorm. Zo eindigt op 31 mei 2021 het huidige subsidiesysteem voor zonne-energie. Enkel installaties die voor deze datum zijn gekeurd, hebben nog recht op groenestroomcertificaten. Vanaf dan wordt er overgegaan op het nieuwe call-systeem, een systeem dat volledig anders is dan het voorgaande maar waarmee Encon de nodige ervaring heeft opgedaan dankzij projecten in Nederland en Frankrijk.

 

Het call-systeem versus groenestroomcertificaten

In de basis wordt er in het nieuwe systeem door de overheid één bedrag vrijgemaakt per jaar voor de subsidie van hernieuwbare energie en dus niet langer een variabel bedrag afhankelijk van de geproduceerde stroom.

Minimaal 2 keer per jaar wordt er in het nieuwe systeem een budget opengesteld om grote PV-projecten (> 40 kW) en kleine windturbines te subsidiëren. Binnen een vooraf aangekondigde periode van 14 dagen krijg je de kans om investeringssteun aan te vragen. Deze investeringssteun wordt vervolgens toegewezen op basis van de kost per geproduceerde energie. De projecten met de laagste steunaanvraag per geproduceerde kWh krijgen voorrang.  Projecten die daarentegen te hoog inzetten lopen het risico om niet overwogen te worden binnen het opengestelde budget en zullen dan moeten wachten tot de volgende call om hun kans te wagen.

Het call-systeem is ook een investeringssteun: een bedrag dat in één keer uitbetaald wordt na goedkeuring van de installatie. Er worden dus geen groenestroomcertificaten meer toegekend gedurende de eerste 10 jaar van je uitbating. Beide systemen hebben voor- én nadelen. Het grote voordeel van het nieuwe systeem is dat de steun in één keer en aan het begin van het project wordt toegekend, waardoor er budget vrijkomt om nieuwe investeringen met interessante rendementen te maken. Het nadeel? In het huidige systeem wordt de steun gedurende de uitbating aangepast, zodat het financiële rendement van de zonnepanelen wordt gegarandeerd in het geval de energieprijs daalt. In het nieuwe systeem wordt dit risico gedragen door de investeerder, die echter ook zijn voordeel doet met deze nieuwe regeling indien de energieprijzen stijgen.

De laatste kans voor een weloverwogen keuze

Beide systemen hebben dus hun voor- en nadelen, die voor elk bedrijf anders zullen zijn. Vandaag heb je echter nog de kans om te kiezen. Wil je dus graag het rendement van je installatie maximaliseren, dan is het nu het moment om actie te ondernemen. Wij helpen je graag om alle voor- en nadelen voor je bedrijf op een rijtje te zetten en een weloverwogen keuze te maken. Blijkt uit ons gesprek dat groenestroomcertificaten voor jouw bedrijf de meest rendabele oplossing zijn, dan kan je nog voor 1 december instappen in onze groepsaankoop, zodat je pv-installatie tijdig gekeurd wordt voor het nieuwe systeem in werking treedt.

De voordelen van een groepsaankoop

Bij een groepsaankoop gaan we eerst en vooral de installatie op jouw bedrijfsprofiel optimaliseren, waarna het gecombineerd met verschillende daken in je omgeving wordt aanbesteed. De installateurs kunnen op deze manier de inzet van hun personeel en materiaal optimaliseren en jij profiteert van een scherp onderhandelde prijs. Daarnaast ligt tijdens de onderhandeling de nadruk op een zorgeloze uitbating met gegarandeerde productierendement van je installatie én de garantie dat je nog subsidies kan aanvragen binnen het systeem van je voorkeur.

Wil je zeker zijn van de beste steunmaatregelen voor jouw specifieke bedrijfssituatie?

Wij helpen je graag om de voor-en nadelen af te wegen én garanderen je dat de installaties aangekocht via onze groepsaankoop op tijd geïnstalleerd zullen zijn om nog te vallen binnen de regeling van de groenestroomcertificaten.

Geen resultaten