Minister Demir zorgt voor primeur en reikt Encon Energieprijs uit tijdens virtuele ceremonie

Bilzen/Brussel/Leuven/Schoten - Naar goede gewoonte reikte Vlaams minister van Energie ook dit jaar de Encon Energieprijs uit aan de student met het beste eindwerk over duurzaamheid en energiebesparing. Toch was deze 9e editie wel heel bijzonder, want de uitreiking vond volledig virtueel plaats. Minister Demir toonde zich bereid om creatief mee te werken aan deze wat innovatieve aanpak die aantoont dat ook nu met wat vindingrijkheid veel mogelijk blijft.

“In tijden van Corona moeten we tot creatieve oplossingen komen,” zegt Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder van Encon en voorzitter van de jury van de Encon Energieprijs. “Daarom hebben we besloten om de ceremonie online te laten doorgaan. We willen de minister echt bedanken dat ze bereid was om mee te werken aan deze virtuele prijsuitreiking.” Vlaams minister van Energie Zuhal Demir kon zich vinden in deze aanpak: “Dit vernieuwende concept sluit aan bij het vernieuwende karakter van het eindwerk, en dat wil ik graag steunen, ook in tijden van social distancing. Het gaat hier om een vrouwelijke ingenieur uit Vlaanderen die een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie. Want we gebruiken steeds meer hernieuwbare energie in Vlaanderen. Dit eindwerk laat zien dat dit ook economisch haalbaar is. Dat mag dus zeker een podium krijgen.”

Thesis maakt weg vrij voor flexibele particuliere energiemarkt

KU Leuven-studente Anne-Claire Legon mocht dit jaar de fel gegeerde Encon Energieprijs wegkapen. Met haar thesis over flexibel energieverbruik in residentiële woningen heeft ze belangrijk werk geleverd om de weg vrij te maken voor de energietransitie op de particuliere markt. De negende editie van de Encon Energieprijs kon opnieuw rekenen op een groot aantal kwaliteitsvolle inzendingen. Toch besloot de jury uiteindelijk unaniem te kiezen voor de thesis van Anne-Claire: “De particuliere markt voor hernieuwbare energie staat momenteel nog in haar kinderschoenen in Vlaanderen,” zegt Robin Bruninx, gedelegeerd bestuurder van Encon en voorzitter van de Jury. “Dit maakt het eindwerk niet enkel innovatief, maar ook praktisch toepasbaar. Bovendien is Anne-Claire erin geslaagd om deze complexe materie op een zeer heldere manier over te brengen aan de jury, iets dat zeker niet gemakkelijk is.”

Particulieren dragen in de toekomst nog meer bij aan de hernieuwbare energietransitie

We gebruiken steeds meer hernieuwbare energie. Maar hernieuwbare energie is ook onvoorspelbaar en variabel. We kunnen namelijk niet beïnvloeden wanneer de wind waait, hoe hard die waait en wanneer de zon schijnt. Wat we wel kunnen beïnvloeden is onze energievraag: op welke momenten gebruiken we energie, hoeveel en voor hoe lang. Het onderzoek van Anne-Claire Legon bouwt hierop voort: “In de huidige energiemarkt stemt het elektriciteitsaanbod zich nog af op de vraag. Maar gezien de toenemende vraag naar hernieuwbare energie, zullen we in de komende periode de transitie moeten maken naar een markt waarin de elektriciteitsvraag zich afstemt op het aanbod. En in mijn thesis heb ik onderzocht of en hoe dat mogelijk was,” zegt Anne-Claire.

De woningen van de toekomst zullen hoofdzakelijk elektrisch worden verwarmd, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Hierdoor zal het elektriciteitsverbruik gevoelig stijgen. En als we steeds meer gebruik willen maken van duurzame bronnen, is er dus nood aan flexibiliteit op het net. “Onder deze thesis zit een heel complex wiskundig model. Een model dat rekening houdt met de toekomst en daarop het actuele energieverbruik afstelt. In de thesis wordt het voorbeeld gebruikt van een wijk en wordt de warmtevraag van de huizen gestuurd door het model. Het gevolg is dat het energiecomfort hoger is, en de energiekost lager. Waarom dat belangrijk is? Anne-Claire toont met haar thesis aan dat flexibel energieverbruik, aangepast aan het aanbod, perfect mogelijk is, en dat we dus met een gerust hart de toekomst in kunnen, waar het gebruik van hernieuwbare energie de regel is,” zegt Bruninx. “Bovendien kan een toename aan flexibiliteit op het net ook zorgen voor een beter betaalbaar net. Dit ligt ook helemaal in lijn met mijn overtuiging dat duurzaamheid uiteindelijk altijd ook economisch voordeel met zich mee brengt.”

Een toekomst waarin duurzame energie de regel is, ook voor particulieren. Die toekomst lijkt met deze thesis in ieder geval al een stapje dichterbij. En dat Vlaanderen hier een voorloper is – zowel qua talent als qua knowhow – kon ook minister Demir beamen: “Het doet me plezier te zien hoe jonge Vlaamse studenten, en in dit geval een talentrijke vrouw, mee zoeken naar antwoorden op de vele uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Als Limburgse wil ik ook wel uitdrukkelijk Encon, een Limburgs bedrijf, bedanken om zowel deze studenten als hun ideeën mee in de verf te zetten.”