Vlaamse student ontwikkelt technologie met internationaal potentieel

Ingenieursstudent Jonathan Bogaerts ontvangt prestigieuze prijs uit handen van Vlaams minister van Energie en viceminister-president Bart Tommelein

Brussel – Jonathan Bogaerts wint de 6de Encon Energieprijs met zijn thesis die inspeelt op de internationaal nieuwe technologie van zonnereactoren. Zonnereactoren worden onder andere gebruikt om waterstof te produceren uit methaangas. Als de uitvinding van de student doorgang vindt, zullen dergelijke zonnereactoren in de toekomst goedkoper gebouwd kunnen worden. “Zijn inzicht op jonge leeftijd is dermate innoverend en efficiënt dat hij zelfs voor internationale Master- en PhD.-studenten een voorbeeld is,” volgens zijn promotor en autoriteit terzake, Prof. Dr. Nesrin Ozalp van de University of Minnesota.

Jonathan Bogaert heeft afgelopen vrijdag de Encon Energieprijs ontvangen uit handen van Minister van Energie Bart Tommelein. De student wint hiermee € 2.500 en een job bij Encon.

 

De Encon Energieprijs, bedoeld om de interesse in energie en duurzaamheid op te wekken bij jong ingenieurstalent heeft er een opzienbarende winnaar bij. Jonathan Bogaert doet de 6de editie van de Encon Energieprijs met zijn winnende thesis over een mechanische iris voor zonnereactoren alle eer aan. Zonne-reactoren zijn grote installaties waarbij vele spiegels verspreid over een grote oppervlakte zonlicht reflecteren naar één punt, meestal een torengebouw. Door een op zich eenvoudige, maar geniaal bedachte techniek zou de bouw van zo’n nieuwe zonnereactoren in de toekomst veel goedkoper kunnen. De nieuwe techniek die Jonathan in zijn thesis “Design and manufacturing of a smart iris mechanism for a solar reactor” ontwikkelt, is zo nieuw en baanbrekend dat de jury zelfs extra studiewerk nodig had om de rijkwijdte van de uitvinding te kunnen doorgronden.

Technologie van de toekomst

Promotor Prof. Dr. Nesrin Ozalp, Head of Department Mechanical and Industrial Engineering aan de University of Minnesota en zelf een autoriteit inzake design van zonnereactoren voor de duurzame productie van brandstoffen, is zeer lovend over het eindwerk. “Bij zonnereactoren wordt zonne-energie gebruikt om chemische processen tot stand te brengen. Zo kan een zonnereactor bijvoorbeeld het schadelijke methaangas omzetten verwerkbaar koolstof en waterstof. Het volledige proces is CO2-vrij en dus uiterst duurzaam. Omdat de temperatuur voor zo’n reacties constant moet zijn, werken zonne-reactoren met beweegbare spiegels die regelen hoeveel zon er op de reactor valt. Een alternatief is dat de hoeveelheid zonlicht die binnenvalt geregeld wordt aan de reactor. Dat kan met een iris. Alleen zijn de huidige irissen met lamellen-systemen niet bestand tegen de hoge hitte. De oplossing van Johan is dat wel. Alleen al het feit dat in de zonnereactoren geen roterende spiegels meer nodig zullen zijn, is een enorme winst.

„Ik heb in mijn carrière zelden iemand gezien die op deze leeftijd al dergelijke inzichten in de praktijk brengt en ben dan ook zeer blij dat Jonathan deze prijs mag ontvangen.”

Ook Vlaams minister van Energie en viceminister-president Bart Tommelein sprak vol lof over de uitvinding van de winnaar: “Ik wil Jonathan proficiat wensen met zijn eindwerk. Toen ik zijn verhaal hoorde, werd het me duidelijk dat dit een baanbrekende uitvinding is waarvan de impact tot ver buiten onze landsgrenzen reikt. Jonathans thesis illustreert hoe we in Vlaanderen creativiteit en kennis combineren. Ieder jaar stijgt ook het aantal deelnemers aan de Encon Energieprijs. Deze keer stelden meer dan 40 studenten vanuit alle Vlaamse hogescholen en universiteiten zich met sterke projecten kandidaat. Dit toont aan dat jonge professionals het belang van duurzaamheid en efficiënt energiegebruik inzien. Meer nog, we zien een generatie die dit als fundament gebruikt in hun denken en handelen.”

Thesis van uitzonderlijk hoog niveau

De wedstrijdjury, met een sterke vertegenwoordiging uit het bedrijfsleven, loofde het vernieuwende  traject van de winnaar. Robin Bruninx, voorzitter van de jury: “De impact van deze thesis is potentieel zeer groot. Hiermee zet Jonathan op jonge leeftijd al een grote stap binnen de ontwikkeling van een recent en veelbelovend onderzoekdomein. Door de verhoogde nauwkeurigheid en dus efficiëntie van deze technologie is een fundamentele duurzamere productie van diverse producten, op internationale schaal, een grote stap dichterbij.”  

“We moeten deze ‘duurzame brains’, hun elan en de tijdsgeest aangrijpen om onze economie en samenleving te brengen naar onze eigen Vlaamse energietransitie Hiervoor legden we binnen het Vlaams energiebeleid met ‘Stroomversnelling’ duidelijke krijtlijnen vast. Het talent is alvast voorhanden, dat blijkt alvast opnieuw uit deze Encon Energieprijs.”

Energy saving
Empowerment
Energy monitoring

Meer blogartikels

Geen resultaten